Συνεχής ενήμερωση
Τούρκος Καθηγητής προειδοποιεί: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη
Ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, πήρε θέση για τις σεισμικές ακολουθίες που συμβαίνουν στη Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες και για τους φόβους που έχουν διατυπωθεί για το ηφαίστειο στο νησί.
Σε ανάρτησή του στο X γράφει: «Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:
1. Ρηχός σεισμός και καταιγίδες μικροσεισμών
2. Εκπομπές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.
Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ.
JEOFİZİK biliminde Yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır.
1. Sığ deprem ike depremcik fırtınaları
2. Gaz çıkışları
3. Yerden gelen gürültüler
4. Yerin şişmesiSantorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin,… pic.twitter.com/yZ4BXKzOpH
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 2, 2025
Συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή
Ακόμη τρεις σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» την περιοχή μέσα σε περίπου μισή ώρα. Ο ένας σεισμός είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ, ο δεύτερος 3,3 και ο πιο πρόσφατος 3,2 Ρίχτερ.
Νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Αμοργού. Ο σεισμός είχε μέ4γεθος 3,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε 22 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 10,8 χιλιομέτρων
Παπαδόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – Έχουμε ανέβει πλέον στο επίπεδο σεισμικού κινδύνου»
Σε πλήρη επιφυλακή και οι Δημόσιες Αρχές για τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Κλειστά τα σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων. Τι λέει ο Διδάκτωρ Σεισμολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Παναεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Δεκάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί το τελευταίο 48ωρο στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, που νιώθουν τη γη να τρέμει να κάτω από τα πόδια τους.
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και μάλιστα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου την Κυριακή κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.