Έντονα καιρικά φαινόμενα με συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και τοπικών καταιγίδων προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται πολλή ζέστη προς τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα επικρατήσουν δυνατοί βοριάδες ανατολικότερα και απογευματινή αστάθεια στα βόρεια.
Ηλιοφάνεια και απογευματινές καταιγίδες
Η πρόγνωση καιρού για αύριο (11/06) δείχνει ότι θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ωστόσο, το απόγευμα προβλέπονται μπόρες που ενδέχεται να εξελιχθούν σε καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.
Στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αναμένονται πολύ ισχυροί βοριάδες, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 34°C έως 37°C.
Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Ωστόσο, στα ανατολικά τμήματα της περιοχής θα επικρατήσουν τοπικά πολύ ισχυροί άνεμοι βορειοανατολικής κατεύθυνσης.
Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί μεταξύ 21°C και 34°C, με τον υδράργυρο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στη Θεσσαλονίκη και τα δυτικά τμήματα θα επικρατήσει έντονη ζέστη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20°C έως 33°C. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για μπόρες ή και καταιγίδες, κυρίως στη γύρω ορεινή και ημιορεινή ζώνη της περιοχής.
Επόμενες ημέρες: Αστάθεια στη βόρεια Ελλάδα
Η πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες δείχνει συνεχιζόμενη αστάθεια, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:
• Τοπικές μπόρες και καταιγίδες βραχείας διάρκειας
• Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων και κεραυνών
• Διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών παρά τις βροχοπτώσεις
• Ιδιαίτερα έντονη ζέστη στη δυτική Ελλάδα
Παρά τα τοπικά καιρικά φαινόμενα, η ζέστη θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές της χώρας όπου οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτικά η πρόγνωση για την Τετάρτη 11/06
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα γύρω ορεινά και σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τι πρώτες πρωινές ώρες θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και σταδιακή βελτίωση. Στη Θράκη γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 στα ανατολικά 6 και το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 με 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, όποτε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βόρειοι πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-06-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-06-2025
Σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-06-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7, τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά.