Search
Close this search box.
Search

Σε τρεις άξονες το νέο παραγωγικό μοντέλο – Golden Visa σε start-up για επένδυση 250.000 ευρώ

Πριν 3 μήνες

Τα νέα όπλα για να ενισχύσει πολύ μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις ώστε να βρουν επενδυτές και συνεργάτες που θα τους δώσουν υπόσταση στην αγορά και θα τις μεταμορφώσουν σε ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο της η κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη τύπου. Συγκεκριμένα:

· Διευρύνονται και επεκτείνονται οι φοροαπαλλαγές (50%) για τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) που στηρίζουν νεοφυείς startups επιχειρήσεις. Το ανωτατο οριο από 300.00 ευρώ αυξάνεται σε 900.000 ευρ΄β

· Αυξάνεται (ή και τριπλασιάζεται) σε έως 300% η φοροαπαλλαγή που ισχύει (200%) για δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α).

· Πρώτη φορά στα χρονικά δίνεται έκπτωση έως 250% σε όσες επιχειρήσεις γίνουν συνεργάτιδες σε μικρές startups ή και σε ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτώντας την τεχνολογική εξέλιξη και έρευνα.

· Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Παράλληλα, επεκτείνεται το πλαίσιο των κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με στόχο να είναι πιο ελκυστική η ανάληψη του ρίσκου της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ένας μήνας επιπλέον για τον αυξημένο φόρο στα Airbnb

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα ακίνητα Airbnb (πάγωμα νέων αδειών στο 1ο, 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας).

Παράλληλα, αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση  ενώ το μειωμένο τέλος θα επιβάλλεται για έναν επιπλέον μήνα, συγκεκριμένα τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2024, κατά την οποία θα είναι δυνατή η έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτων για τα 3 διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, όπου θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Παράλληλα, το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση 1,50 ευρω που επιβάλλεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο) αυξάνεται για τα Ξενοδοχεία και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επίσης το μειωμένο τέλος επεκτείνεται χρονικά για να πιάνει και τον Μάρτιο (5 μήνες αντί για 4 που ισχύεις σημερα) Το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά διαμέρισμα. Ετσι για τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο, το  μειωμένο τέλος από 0,50 ευρώ/ημέρα αυξάνεται στα 2 ευρώ. Για τους μήνες Απρίλιο έως και Οκτώβριο, το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται από 1,50 στα 8 ευρώ αντίστοιχα.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ και υποχρεωτική ασφάλιση

Σύμφωνα με όσα διευκρινίστηκαν στην  κοινή συνέντευξη τύπου από 1ης Ιουνίου 2025 θα βρεθούν χωρίς κρατική αποζημίωση για ζημιές από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) οι ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας άνω των 500.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ εάν δεν έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Ταυτόχρονα δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να ασφαλίσουν κατοικίες μικρότερης φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ διπλασιάζοντας την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από 10% που ισχύει σήμερα στο 20%.

Για τις επιχειρήσεις το όριο του τζίρου πάνω από το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών προσγειώνεται στις 500.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη όχι μόνο δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές που θα έχουν υποστεί από πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή περιστασιακό, είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.

Ο κ. Αργυρού αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με βάση τις εξαγωγές. Μια εξωστρέφεια που δεν στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, δηλαδή τον τουρισμό, καθώς η χώρα εξάγει πλέον περισσότερα αγαθά από ό,τι υπηρεσίες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές αγαθών.

Επίσης, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πάνε κόντρα στην κρίση της βιομηχανικής παραγωγής, είπε ο κ. Αργυρού. «Η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, με τη βιομηχανία να αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ και την απασχόληση ενάντια στο ρεύμα που επικρατεί».

Μίλησε για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, με τη σύνθεση του ΑΕΠ να μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ο κ. Αργυρού εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, αφού οι θετικές τάσεις συνεχίζονται και το 2024. Όπως είπε, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες και όλες οι προβλέψεις συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να αναπτύσσεται ισχυρά τα επόμενα χρόνια.

Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα, «εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ». Παράλληλα, επισήμανε ότι στις  εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών υπήρξε μεν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη.

«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και ταυτόχρονα εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

Πιο αναλυτικά, προσέθεσε ότι το Υπουργείο στοχεύει:

-Στην  περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα,

-Στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,

-Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,

-Στη  δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα

-Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και

-Στο «rebranding» των ελληνικών προϊόντων».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:

1. Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ και με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέψουμε μόνιμα τον ΕΦΚ.

2.  Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ προχωράμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών  και δημιουργούμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.

3. Υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκ. ευρώ

4. Αξιοποιούνται οι αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού  πλαισίου.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.  Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ. ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.

Σε ότι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.

Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.

Τι αλλάζει

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.