Search
Close this search box.
Search

Σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Τουρκία, «βλέπει» σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπίου

Πριν 5 ώρες

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ήταν ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με τον σεισμολόγο και γεωλόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια νέα μετασεισμική ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις.

«Ο σεισμός των 6,2 ήταν ο κύριος, και η μετασεισμική ακολουθία που ακολουθεί πάει καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1. Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι περιορισμένη στην περιοχή του ρήγματος που έσπασε, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα, και βρίσκεται νότια των θρακικών ακτών, στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά.

Κίνδυνος για έναν μεγαλύτερο σεισμό

Η αναστάτωση για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης συνεχίζεται, με ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ μπορεί να έχει προκαλέσει τάσεις που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν έναν σεισμό μεγαλύτερης κλίμακας. «Το σενάριο για έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ είναι πιο κοντά από ποτέ», ανέφερε ο κ. Γκανάς. Όπως εξήγησε, ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ προκάλεσε τη μεταφορά τάσεων προς το ρήγμα των Πριγκηποννήσων, το οποίο θεωρείται ώριμο για να δώσει έναν μεγάλο σεισμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μέγεθος του μελλοντικού σεισμού δεν είναι ακόμα ακριβώς προσδιορισμένο, αλλά τα ακραία σενάρια προβλέπουν σεισμό γύρω στα 7 ή 7,1 Ρίχτερ, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, ειδικά για τα παλιά κτήρια στην Κωνσταντινούπολη.

Ασφαλείς οι περιοχές της Ελλάδας

Παρά τις ανησυχίες για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι δεν αναμένεται καμία επίδραση στον ελλαδικό χώρο. «Η ενέργεια που έχει ελευθερωθεί από τον σεισμό έχει απορροφηθεί στα πρώτα 100 χιλιόμετρα, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα», ανέφερε, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες του κοινού για πιθανές επιπτώσεις στα ρήγματα της χώρας.

Όσον αφορά την πιθανότητα να προκαλέσει ένας μελλοντικός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη έναν αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα, ο Θανάσης Γκανάς εκτίμησε ότι η πιθανότητα είναι μικρή, με τον ίδιο να τοποθετεί την πιθανότητα κάτω από 50%. «Η πιθανότητα είναι κάτω από 30%, επομένως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος επανέλαβε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της περιοχής και της έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για οποιαδήποτε νέα σεισμική δραστηριότητα. Το μέγεθος και η ένταση των σεισμών στην περιοχή του Μαρμαρά εξακολουθούν να αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για τις επόμενες ημέρες.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.