Search
Close this search box.
Search

Σεισμοί στην Εύβοια: Ρωγμές σε πάνω από 50 κτίρια – Προβληματισμός στους σεισμολόγους

Πριν 6 ώρες

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να καταγράφονται οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/5) στην Εύβοια.

Πάνω από πενήντα κτίρια στο Προκόπι και στο Πήλι Ευβοίας έχουν υποστεί ρωγμές από τον σεισμό, ενώ τα αρμόδια κλιμάκια βρίσκονται από το πρωί στο Προκόπι για να ελέγξουν την καταλληλότητα των σπιτιών.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε: «Είναι πολλά τα σπίτια που έχουν υποστεί ρηγματώσεις. Είναι και κάποια κτίρια που έχουν υποστεί σημαντικότερες ζημιές. Είναι σίγουρα πάνω από 50 κτίρια».

Ο ίδιος ανέφερε πως από τους μέχρι τώρα ελέγχους που έχουν γίνει στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σπίτια που έχουν βγει ακατάλληλα.

Φωτ.: evima.gr
Φωτ.: evima.gr

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα, είμαστε σχεδόν όλοι άυπνοι από τα ξημερώματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν μεγαλύτερης διάρκειας και ισχύος. Ήταν μεγαλύτερος από όσους έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Υπάρχει ανησυχία και εντοπίζουμε αρκετές ζημιές σε κτίρια. Στο Προκόπι πολλά σπίτια έχουν ρωγμές. Υπάρχει έντονη ανησυχία γιατί πριν δύο χρόνια είχαμε το ίδιο φαινόμενο, με ζημιές και σε περισσότερα χωριά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, μιλώντας στο OPEN.

Φωτ.: evima.gr
Φωτ.: evima.gr

«Φαίνεται ότι πάνω από 50 σπίτια έχουν προβλήματα. Ο σεισμός έγινε νύχτα και δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Έρχεται κλιμάκιο για να ελέγξει τα κτίρια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν σπίτια που κατασκευάστηκαν μετά το ’90 και έχουν ρωγμές. Ένα σπίτι που κατασκευάστηκε το 2000 και από αυτό που είδα, ως μηχανικός, το κρίνω ακατάλληλο», επισήμανε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Φωτ.: evima.gr
Φωτ.: evima.gr

Προβληματισμός στους σεισμολόγους

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι δεν μπορούν ακόμη να πουν με σαφήνεια αν τα 4,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, αλλά και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ζητούν προσοχή.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος σημειώνει πως είναι πιθανό να σημειωθεί σεισμός στην περιοχή μέχρι και στα 5.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο που έχει αρχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Όπως είχα τονίσει από την αρχή θα είχαμε τέτοιους σεισμούς της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ για τις επόμενες ημέρες. Αυτό το λέμε γιατί την ίδια εικόνα είχαμε και στις προηγούμενες σεισμικές διεγέρσεις.

Το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής είναι τέτοιο που μας δίνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή σεισμούς από 4 έως 5 Ρίχτερ οι οποίοι εξελίσσονται μέσα στο χρόνο τριών τεσσάρων και πέντε ημερών.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν τα μεγέθη σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.