-->
19.04.2024

Σεισμός στην Κρήτη: Η ανάρτηση Τσελέντη λίγες μέρες πριν το χτύπημα των 5,8 Ρίχτερ

Ανάρτηση για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, κοντά στην οποία σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας είχε κάνει την Πέμπτη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με αφορμή τότε έναν σεισμό μεγέθους 3,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του έκανε λόγο για περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση καλώντας τους κατοίκους να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια.


Ακολουθεί αναλυτικά όλη η ανάρτησή του Άκη Τσελέντη:

«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Οπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν, τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Εχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσο αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, όπως σας έχω πει».Διαβάστε επίσης