Search
Close this search box.
Search

Self-tests: Σήμερα η πλατφόρμα για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς – Ανοίγουν και οι τρεις τάξεις

Πριν 4 έτη

Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών με αντικείμενο εάν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν ξανά διά ζώσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου στις 12 Απριλίου και όχι μόνο η Γ’, όπως είχε αρχικά εξεταστεί, καθώς θεωρείται δύσκολο για τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου δια ζώσης και των άλλων δύο βαθμίδων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένονται σήμερα, εφόσον ληφθεί απόφαση και σε τέτοιο ενδεχόμενο στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Βασίλη Κικίλια θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από προχθές Δευτέρα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται εξάλλου από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα self test

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self-tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19.

Η διάθεσή τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, αρχίζει από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self-tests ανά φαρμακείο. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self-tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self-test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self- test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self-test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικα τέκνα τα κιτ μαζί με τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.