Search
Close this search box.
Search

Σκάνδαλο Folli Follie: «Κόλαση» στη Γενική Συνέλευση μετά την έκθεση των ελεγκτών

Πριν 3 έτη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «σίριαλ» γύρω από την εταιρεία Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου εκδόθηκε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο ιδρυτής της εταιρείας Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Τζώρτζης (και οι δύο προφυλακισμένοι), η σύζυγος του ιδρυτή, Καίτη, και ακόμα 10 στελέχη για την υπόθεση με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Από τη δράση των εμπλεκομένων προκλήθηκε οικονομική ζημιά, η οποία, με βάση την εκτίμηση των δικαστικών αρχών, ανέρχεται περίπου στα 413.078.000 ευρώ, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το συνολικό ποσό.

Ενταση (και αναβολή) στη Γενική Συνέλευση

Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ενα από τα ζητήματα ήταν και η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019.

Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που εξακολουθεί να ελέγχει το 36% της Folli Follie, διά του δικηγόρου Γιώργου Γεωργιάδη, είχε ζητήσει να ενημερωθεί για μια σειρά ζητημάτων, όπως η εκκαθάριση της FF Group Sourcing και η απώλεια, ύστερα από διαιτητική απόφαση, της κυριότητας των μετοχών της Dufry, που αποτιμώνται σε 53 εκατ. ευρώ.

Ο δικηγόρος του Δ. Κουτσολιούτσου ζήτησε την αναβολή της ψηφοφορίας και επικαλέστηκε τις παρατηρήσεις του αρνητικού πιστοποιητικού ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της PwC (PricewaterhouseCoopers). Κατά το ίδιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση της Folli Follie δεν έχει συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των θυγατρικών στις ενοποιημένες καταστάσεις, όπου τα ίδια κεφάλαια «εμφανίζονται πλασματικά αυξημένα κατά 110 εκατ. ευρώ. […] Σε αυτά συμπεριλάβετε τα 53 εκατ. ευρώ από την απώλεια των μετοχών της Dufry, που επί δύο χρόνια ακούγαμε ότι αποτελούν το πετράδι του στέμματος», σημείωσε, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια ως προς τις εισπράξεις των πωλήσεων. Εν τέλει η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε.

Το «μπλόκο» της PwC -Τι είδαν οι ελεγκτές

Η αρνητική έκθεση της PwC για τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 περιλαμβάνει περί τα 15 «καυτά» σημεία. Σύμφωνα με το BankingNews, πρόκειται για ένα δωδεκασέλιδο πόρισμα, το οποίο είναι δύσκολο να ανατραπεί από τη σημερινή διοίκηση.

Αυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα έχει τραγικές συνέπειες για την εταιρεία, η οποία αναμένεται να βρεθεί στον «αέρα», καθώς δεν θα μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ του BankingNews, σε μια από τις παρατηρήσεις της PwC τονίζεται ότι η Folli Follie δεν εφαρμόζει διαδικασία συμφωνίας των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών που απεικονίζονται στα λογιστικά της αρχεία. Επομένως, κατά τους ελεγκτές, δεν κατέστη εφικτό να αποκτηθούν τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια ώστε να επιβεβαιωθεί ο έγκαιρος εντοπισμός και να γίνει η διερεύνηση των εντοπιζόμενων διαφορών. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι το ταμείο… αγνοείται.

Επιπλέον, η PwC διαπίστωσε ότι υπάρχουν δάνεια σε θυγατρικές εταιρείες ύψους 900.000 ευρώ, για τα οποία -κατά το BankingNews- δεν υπάρχουν τα αιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια.

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές εντόπισαν ότι για ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων της διοίκησης δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια. Μεταξύ άλλων, κενά υπάρχουν και για τις οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών του ομίλου για το 2019.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.