-->
28.03.2023

Σκέρτσος: 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν σε 45 ημέρες

Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής καμπάνιας σε συνδυασμό με το δημογραφικό προφίλ της χώρας, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC με αφορμή την έναρξη επιβολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους συμπολίτες, άνω των 60 ετών.

Όπως είπε «τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 9 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί -και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της να ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «9 στους 10 θανάτους καταγράφηκαν σε πολίτες άνω των 60. Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, το 28% του γενικού πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών, που σημαίνει ότι η ελληνικός πληθυσμός είναι πιο εκτεθειμένος σε λοίμωξη από COVID απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας έκανε γνωστό στο ραδιοφωνικό κοινό του BBC ότι «μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, 1 στους 5 πολίτες άνω των 60 δεν είχε εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην μπορούν οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό να περιθάλψει ασθενείς με άλλες σοβαρές νόσους που χρειάζονται επίσης τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μας».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα, διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση, χωρίς άλλες επιπτώσεις δηλαδή για τον ανεμβολίαστο πολίτη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη αύξησης του ύψους του προστίμου, συμπλήρωσε.

Εξηγώντας δε, πώς έφθασε η ελληνική κυβέρνηση στη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο υπουργός Επικρατείας -αφού δήλωσε πως «η υποχρεωτικότητα δεν είναι μια εύκολη πολιτική απόφαση για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση μας, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που πιστεύει στην ατομική ευθύνη και στην αυτοδιάθεση των πολιτών»- συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν μια αναγκαία απόφαση για μια υπεύθυνη πραγματιστική κυβέρνηση», με την ταυτόχρονη επισήμανση εκ μέρους του ότι «ελήφθη με τη σύμφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που αποφάνθηκε ότι σε μια δημοκρατική Πολιτεία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει την έσχατη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας και να εφαρμοστεί εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα -ενημέρωσης, πειθούς και περιορισμών- για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».

Στο ερώτημα, τέλος, αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα άλλα μέσα πριν φθάσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και, ακολούθως, τα πρόστιμα, ο ‘Α. Σκέρτσος απάντησε: «Στην πραγματικότητα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και μπορώ να σας παραθέσω τουλάχιστον δέκα πρωτοβουλίες και δράσεις της ελληνικής πολιτείας με στόχο να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους πολίτες. Πρώτα πρώτα, δημιουργήσαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών και με ένα sms στα κινητά τους τηλέφωνα ειδοποιούνται οι πολίτες για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο μπορούν να προσέλθουν, κάνοντας πολύ εύκολη τη διαδικασία. Εναλλακτικά, καθένας και καθεμιά μπορεί να «επισκεφτεί» την πλατφόρμα και να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, όποτε και όπου επιθυμεί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, η Ελλάδα πρότεινε το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστησε ευκολότερα τα ταξίδια ήδη από το 2021».

Ενώ επικαλέστηκε και τα κίνητρα που η κυβέρνηση έδωσε, όπως «η προπληρωμένη κάρτα FREEDOM CARD στους νέους συμπολίτες μας 18-25 ετών».

Διαβάστε επίσης