«Βρισκόμαστε σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης που δημιουργεί μέγα – πυρκαγιές», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας για τα «πύρινα μέτωπα» που μαίνονται στη χώρα μας.
Σήμερα (19/07), ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στάθηκε στις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την ελληνική επικράτεια, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργούνται μέγα – πυρκαγιές από την κλιματική κρίση», ενώ, τόνισε ότι χρειάζεται μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία ώστε να αντιμετωπίζονται περισσότερο αποτελεσματικά οι πύρινες λαίλαπες στο επίπεδο της πρόληψης.
«Δίνεται μία τιτάνια μάχη, γνωρίζουμε εδώ και ημέρες ότι έχουμε μπροστά μας ένα δεκαπενθήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών με περιόδους είτε έντονων ανέμων, είτε άπνοιας που εναλλάσσονται, κάτι που καθιστά τη διαχείριση δύσκολη και μη προβλέψιμη.
Οι πυρκαγιές είναι πολλές, από τη 13η Ιουλίου έως χθες (18/07) είχαμε 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 την ημέρα, που πρέπει να διαχειρισθεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Μία να ξεφύγει, βλέπουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1».
«Νέα επένδυση, ύψους 2 δισ. ευρώ, στην Πυροσβεστική για εξοπλισμούς»
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον κλιματικής κρίσης που δημιουργεί τις λεγόμενες μέγα – πυρκαγιές, που έχουν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο από αυτό που γνωρίζαμε έως και πριν από κάποια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μηχανισμός πυρόσβεσης πρέπει να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες, όπως επίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, εναέρια και επίγεια μέσα. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα· έχει γίνει μία σοβαρή επένδυση και επίκειται ακόμη μία μεγαλύτερη σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, εφαρμόζουμε διαφορετικό δόγμα»
Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «εδώ και δύο χρόνια, εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό δόγμα, που δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, στη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων και οργανισμών του κράτους μαζί με την αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι οι εργασίες πρόληψης και συντονισμού αρχίζουν από τις αρχές του έτους. «Κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς, κάνουν σχέδια, εφαρμόζουν πολλές παρεμβάσεις ως προς τους καθαρισμούς. Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος, έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες», είπε, επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί και οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση, που έχουν φθάσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Έχουν διατεθεί και περισσότεροι πόροι και νωρίτερα εφέτος, από τον Μάρτιο», υπογράμμισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή, ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό έκτακτο προσωπικό συν τους «δασοκομάντος», οι οποίοι προσλήφθηκαν πέρυσι. «Επιπλέον, έχουμε, διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000, τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61 και σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε αεροσκάφη νέου τύπου, που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Επίσης, έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα από 3.400 πέρυσι, εφέτος έχουμε περισσότερα από 3.650», προσέθεσε.
«Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν αποτελούσε προτεραιότητα για πολλά χρόνια, όμως, αυτό άλλαξε από το 2019»
Ο Υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν προτεραιότητα για πολλά χρόνια, αλλά από το 2019, αυτό άλλαξε. «Άλλαξε στον πυρήνα του και σε επίπεδο αναβάθμισης υποδομών, μέσων, ανθρώπων και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας στις συνεργασίες, διότι δεν είναι δουλειά μόνο της Πυροσβεστικής. Πρέπει να αλλάξει συνολικά μία κουλτούρα ακόμη και στους πολίτες ως προς την πρόληψη», σημείωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ευθύνη όλων των πολιτών επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο πάνω από ένα σπίτι ή ένα πυροσβεστικό. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις, κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, ωστόσο, εδώ απαιτείται μία συμμαχία ευρύτερη, κοινωνική για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα περισσότερο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης».
Για το πλαίσιο των ποινών, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι έχει τροποποιηθεί στον ποινικό κώδικα το 2021 και πλέον, είναι ξανά κακούργημα. «Είτε από αμέλεια ή ακόμη και αν δεν προκαλέσει κάποιος ζημιά, οι ποινές που επιβάλλονται είναι πολύ πιο βαριές. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συλλήψεις που γίνονται, από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 100 συλλήψεις που σχετίζονται με πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί», υπογράμμισε.
«Οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί»
«Οι ποινές σίγουρα διαδραματίζουν έναν ρόλο, έχουν αυστηροποιηθεί. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο σε αυτόν το τομέα. Πιστεύω, όμως, πολύ στη θετική ενθάρρυνση και την αλλαγή της κουλτούρας. Ένα από τα μέτρα είναι ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τους πολίτες που επιλέγουν να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, από κίνδυνο φυσικής καταστροφής», προσέθεσε, τονίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί μόνο του να χρηματοδοτεί τις καταστροφές που γίνονται και χρειάζεται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Για την επόμενη ημέρα και τις πολιτικές για το περιβάλλον, ανέφερε ότι υπάρχει πρόγραμμα ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης για αναδασώσεις. «Περίπου 20 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευθούν σε όλη την επικράτεια για να καλύψουμε κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών», σημείωσε. «Αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, μέσα στην τετραετία θα ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο και όλα τα χωρικά, πολεοδομικά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των χρήσεων, ειδικά στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση», συμπλήρωσε.
Τέλος, για τις πιθανές ευθύνες, ο Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος αυτών των δύσκολων συμβάντων, δεν χρειάζεται να λέμε πολλά στην ώρα της μάχης, πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και έχουμε χρόνο μπροστά μας, να κάνουμε τον απολογισμό».