-->
04.12.2023

Σκρέκας: 4 νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών

Παρακολουθήστε ζωντανά την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας.

«Η αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο υπουργός προχωρώντας στην ανακοίνωση 4 νέων μέτρων:

Πρώτο μέτρο:, η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι

Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων

Η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου ενώ όποιος αισχροκερδήσει θα είναι αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν.

Δεύτερο μέτρο: Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι.

Τρίτο μέτρο. Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά τα σούπερ υποχρεούνται να ανακοινώνουν τις τιμές από τους προμηθευτές

Τέταρτο μέτρο : Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περιόδο των Χριστουγέννων.

Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός :

  • Ενίσχυση των μέτρων ώστε να πετύχουμε 3
  • εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας
  • την τόνωση των ανταγωνισμού και τη βελτίωση της δ

Τα σχολικά είδη παρουσίασαν μείωση 10%με αυξημένες πωλήσεις, επιβλήθηκε ανώτατη  τιμή πώλησης στο νερό και κλειδώθηκε το πλαφόν του κέρδους

Επίσης ο  υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης,  να μειώσουν τις τιμές στη Θεσσαλίας και επιτεύχθηκε μείωση κατά 20% σε αρκετά προϊόντα, ενώ θετική ανταπόκριση είχαν και οι  εταιρίες ηλεκτρικού εξοπλισμού

Κλιμάκια ελέγχου  έχουν επιβάλλει, πρόστιμα 110.000 ευρώ στη Θεσσαλία

Για τα καύσιμα είναι πέρα και πάνω του κάθε κράτους και ιδίως στην Ελλάδα να συμμετέχει στον προσδιορισμό της τιμής. Θα συνεχίσουμε τους ελκέγχους στα πρατήρια και όποιος παρανομήσει θα πληρώνει ακριβό τίμημα.

Συμμετείχαν οι υφυπουργοί, κ. Μάξιμος Σενετάκης και κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κ. Χαράλαμπος Μελισσινός.Διαβάστε επίσης