Search
Close this search box.
Search

SOS από ΕΦΕΤ: Βρέθηκε σαλμονέλα σε κοτόπουλο

Πριν 4 εβδομάδες
SOS από ΕΦΕΤ: Βρέθηκε σαλμονέλα σε κοτόπουλο

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία νωπού παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο, με την εμπορική ονομασία “ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΗ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΑ” με αριθμό Lot 240618.12318 και ημερομηνία λήξης 18/06/2024, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ.

Μετά από την εξέταση του δείγματος από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella app. στο ανωτέρω δείγμα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι σαλμονέλα και τι μπορεί να προκαλέσει

Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλλωση;

Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας: α) από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων), β) μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών και γ) από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά. Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση. Ένα άτομο μπορεί, επίσης, να μολυνθεί και από την επαφή του με μολυσμένα κατοικίδια ζώα (π.χ. γάτες, σκύλοι) και ερπετά (π.χ. χελώνες, φίδια, ιγκουάνα). Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας).

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.