Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στα ράφια, αλλά και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ενώ ο «πληθωρισμός των τροφίμων» βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση, ωστόσο οι τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξάνονται σταθερά.
Σύμφωνα τουλάχιστον με τις εβδομαδιαίες καταγραφές της Circana. Αλλά ακόμη κι έτσι η διαφορά της τιμής τους είναι μεγαλύτερη από το 30%!
Πηγές της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ εξηγούσαν ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε διαδικασία εμπορικού «μετασχηματισμού» με επίκεντρο την κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας. Και τούτο δεδομένου του γεγονότος ότι η εν λόγω κατηγορία αντιστοιχεί στο 26% των συνολικών πωλήσεων και συνεχίζει να αυξάνεται – «η αύξηση των πωλήσεων ιδιωτικής ετικέτας ήρθε για να μείνει» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Μεγαλύτερες ομάδες για την… ιδιωτική ετικέτα
Πλέον τα τμήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που ασχολούνται με την παραγωγή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το τελευταίο διάστημα έχουν διευρυνθεί.
Αυτά τα προϊόντα έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά. Πλέον οι διοικήσεις των λιανεμπορικών επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη κατηγορία ως «φτωχό συγγενή» ή ως «αναγκαίο κακό», όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Αντιθέτως τα εντάσσουν πλέον στο πλαίσιο μιας κερδοφόρας εμπορικής πολιτικής. Η αρχή έγινε από την ΑΒ Βασιλόπουλος και εν συνεχεία στην ίδια λογική – αν και με χαμηλότερους και πιο προσεκτικούς ρυθμούς – «εντάχθηκαν» και οι άλλες μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, Σκλαβενίτης, Μετρό, Μασούτης, Γαλαξίας και Κρητικός. Η κάθε μία βεβαίως μέσα από τις δικές της ιδιομορφίες και την δική της ιδιαίτερη εμπορική πολιτική.
Πόσο αυξήθηκε μέσα στο Μάρτιο
Ωστόσο φέτος από την αρχή του – εβδομάδα με την εβδομάδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Circana – τρέχουν με υψηλότερο ρυθμό ανατιμήσεων απ΄ ότι οι κατηγορίες των επωνύμων προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία της εβδομάδας από τις 4 ως και τις 10 Μαρτίου η εβδομαδιαία μεταβολή τιμής ανά κωδικό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν – κατά μέσο όρο – 4%, ενώ των επωνύμων προϊόντων ήταν 1,4%.
Η προηγούμενη εβδομάδα αυτής οι αντίστοιχοι ρυθμοί ήταν 7,2% έναντι 3,5% – ωστόσο ίσως να είναι και εκτός σύγκρισης η συγκεκριμένη εβδομάδα, διότι περιλαμβάνει την Καθαρά Δευτέρα. Αλλά ακόμη και εβδομάδα πρό της Καθαράς Δευτέρας, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν ανά κωδικό κατά 2,9% έναντι 1,9% των επωνύμων. Στο ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και όλες οι προηγούμενες εβδομάδες από τις αρχές του Ιανουαρίου.
Ομως, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης ανά κωδικό παρατηρείται στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Αυτή η εξέλιξη ερμηνεύεται από το γεγονός ότι με την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις προσφορές, που οδηγεί σε μείωση του αριθμού των προσφορών, οι καταναλωτές έχουν «σοκαριστεί». Οι προμηθευτικές εταιρείες ακόμη δεν έχουν «βρει τα πατήματα» τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο κώδικας.
Γεμίζει τα ταμεία
Ως εκ τούτου η εναλλακτική επιλογή για αρκετούς καταναλωτές, με βάση τα νέα δεδομένα, είναι η αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό αποτελεί ίσως μία «ευτυχή» συγκυρία για τις διοικήσεις των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιώσουν τη σχέση της διαφοράς τιμής μεταξύ επωνύμων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η τιμή ακόμη παραμένει εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα της αγοράς.
Θέλουν δηλαδή η ιδιωτικής ετικέτα να αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα, όπως, εξάλλου, συμβαίνει στις μεγάλες ξένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana το καλάθι των επωνύμων προϊόντων είναι ακριβότερο κατά περίπου 31% του καλαθιού των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ακόμη και μετά από τις παραπάνω ανατιμήσεις.