Για αύξηση μέχρι και 35% τους τελευταίους μήνες στις τιμές των προϊόντων από τα καταστήματα fast food κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, τις οποίες χαρακτηρίζει ως υπερβολικές και δυσβάστακτες για την τσέπη των νοικοκυριών.
Ο ίδιος ρίχνει ευθύνες για τη συγκεκριμένη κατάσταση στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, οι οποίοι, ουσιαστικά, δεν προχωρούν σε ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, πλασματικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, τονίζει ότι δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, εξαιτίας της εκτίναξης των αξιών των πρώτων υλών, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από τα καταστήματα fast food ήταν μονόδρομος, αφού διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσουν ή να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Ένα ευρώ αύξηση στο τεμάχιο με την ίδια ποσότητα
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ, περίπου στο 35% φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων στα γυράδικα. Σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκε αύξηση κατά περίπου ένα ευρώ στο τεμάχιο.
«Έπαιρνες πριν από λίγους μήνες μία απλή πίτα με γύρο και την πλήρωνες γύρω στα 2,90 ευρώ. Πλέον τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 3,80 – 4 ευρώ, ενώ, αν πάρεις κυπριακή πίτα ή μπαγκέτα, η τιμή της φτάνει στα 4,20 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση γύρω στο 35% και μάλιστα χωρίς να αυξηθεί η ποσότητα του πωλούμενου προϊόντος. Προφανώς και είναι εξοργιστική μια τέτοια αύξηση τιμών, αλλά πλέον δεν υπάρχουν τιμές προϊόντων στην αγορά που να μην είναι εξοργιστικές», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.
Κατά τον ίδιο, είναι πλασματικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Όπως λέει, επίσημα ανακοινώνεται πληθωρισμός στο 7%, ενώ στην πραγματικότητα αυτός βρίσκεται στο 15%-20%.
«Η τιμή του ψωμιού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, των ελαίων τετραπλασιαστεί και των κρεάτων επίσης σχεδόν τριπλασιαστεί. Τι μας λένε για πληθωρισμό 7%, όταν ουσιαστικά αυτός κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%; Η κυβέρνηση λέει ότι θα πατάξει την αισχροκέρδεια με ελέγχους στις επιχειρήσεις αλλά οι τελευταίοι ουσιαστικά δε γίνονται, με αποτέλεσμα να μας κοροϊδεύουν. Γιατί, λοιπόν, να μην προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις των προϊόντων ο επιχειρηματίας; Τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης δεν ενδιαφέρει η πάταξη της αισχροκέρδειας. Τους ενδιαφέρει να υπάρχει ακρίβεια, για να αυξήσουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Να δείχνουν έτσι ότι υπάρχει ανάπτυξη, η οποία, ωστόσο, θα βασίζεται στον πληθωρισμό, ο οποίος καταστρέφει και τον ανταγωνισμό», σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.
Εστιάτορες: Στο 30%-40% η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών
Για πολύ χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από τα fast food κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Φιλοκώστας. Όπως υποστηρίζει και αυτές ακόμα ήταν αναπόφευκτες, μια και ανέβηκαν στα ύψη οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
«Πριν τα Χριστούγεννα η τιμή μιας πίτας με γύρο βρισκόταν στα 3,90 ευρώ και τώρα ανέβηκε το πολύ στα 4,10 ευρώ. Επίσης, πριν από αρκετό καιρό οι επιχειρηματίες του χώρου ανέβασαν τις τιμές κατά περίπου 0,20 ευρώ. Αυτές δεν είναι υπέρογκες αυξήσεις, ιδίως με δεδομένο ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν σημειώσει άνοδο κατά 300% και των πρώτων υλών κατά 30%-40%. Οι πρώτες ύλες άρχισαν να αυξάνονται και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο βρήκαν δικαιολογία και τις ανέβασαν στα ύψη. Πολύ καλά έκαναν οι συνάδελφοι και προχώρησαν σε αυτές τις αυξήσεις, αφού διαφορετικά δε θα μπορούσαν να βγουν. Αν δεν έκαναν τις αυξήσεις, θα έπρεπε να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή να μην πληρώνουν το ρεύμα, τους προμηθευτές και τα λοιπά», υποστηρίζει ο κ. Φιλοκώστας.
Μείωση 30% των πελατών στα καταστήματα εστίασης
Όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος, κατά περίπου 30% μειώθηκε, μετά το «ράλι» των αυξήσεων, ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα εστίασης, ενώ μεγάλη είναι η μείωση και του αριθμού των παραγγελλόμενων πιάτων από τους καταναλωτές.
«Μία παρέα τεσσάρων ατόμων παρήγγελνε γύρω στα 10-12 πιάτα και πλέον δεν παίρνουν πάνω από οκτώ και αυτά είναι τα άκρως απαραίτητα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει, να διασκεδάσει και να ξεσκάσει, διότι, αν μένει συνέχεια στο σπίτι, θα θέλει… ψυχοφάρμακα σε λίγο καιρό. Μειώθηκε η κατανάλωση και εμείς δεν είναι δυνατό να ταΐζουμε τζάμπα τους πελάτες μας. Έτσι, αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές», τονίζει ο κ. Φιλοκώστας.