-->
24.04.2024

Ο Σεζάν είχε «αφήσει» αυτοπροσωπογραφία του κάτω από πίνακα – (φωτογραφία)

Κρυμμένη κάτω από την νεκρή φύση του 1865 με τίτλο «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά» του Πολ Σεζάν, το Cincinnati Art Museum (CAM) ανακάλυψε πιθανώς μια από τις πρώτες αυτοπροσωπογραφίες του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Υπάρχουν λίγες αυτοπροσωπογραφίες από αυτή την περίοδο του Σεζάν, αλλά το μουσείο πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι μία από τις πρώτες του.

Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή του CAM από το 1955. Εκτέθηκε σε έκθεση την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια, η επικεφαλής συντηρήτρια Serena Urry τον εξέτασε για πιθανή συντήρηση.

Η Urry παρατήρησε ότι οι ρωγμές στον καμβά – τυπικές για έργα τέτοιας ηλικίας – αντί να είναι διασκορπισμένες ήταν συγκεντρωμένες σε δύο σημεία. Επιπλέον, φαινόταν ότι αποκάλυπταν λευκό χρώμα από κάτω.

Η συντηρήτρια είπε στο CNN ότι η θέση του μοντέλου είναι ένδειξη ότι ζωγράφιζε τον εαυτό του· όταν έκανε πορτρέτα άλλων, το μοντέλο συνήθως κοιτάζει ανφάς, ενώ εδώ κάθεται υπό γωνία.

pol sezan

Το νεοανακαλυφθέν έργο ενδέχεται να απεικονίζει τον Σεζάν στο μέσον της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, δεκαετίες πριν εξελίξει τον χρωστήρα του και αρχίσει να ζωγραφίζει τις ειδυλλιακές εξοχές της Γαλλίας. Εκείνη την εποχή, ο καλλιτέχνης ήταν βαθιά μέσα στην αποκαλούμενη «σκοτεινή περίοδό του».Διαβάστε επίσης