Με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται κάτω από τα 74 ευρώ ανά μεγαβατώρα τέσσερις ημέρες πριν κλείσει ο μήνας αλλά και τον χειμώνα να οδεύει -ημερολογιακά τουλάχιστον – προς το τέλος του, στρώνεται το έδαφος για τιμές έκπληξη στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον μήνα Μάρτιο.
Είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που ακόμη και το “σταθερό” τιμολόγιο των 9,7 λεπτών ανά κιλοβατώρα, μπορεί να αποδειχτεί… ακριβό τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο μήνα. Αν δεν αλλάξει κάτι στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών, τότε θα δούμε πράσινα τιμολόγια από 8,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, νυχτερινές χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο από 6,7 λεπτά αλλά και κίτρινα τιμολόγια τα οποία επίσης θα κινούνται στα επίπεδα των 8-9 λεπτών για τις χρεώσεις στο ημερήσιο τιμολόγιο και των 6-7 λεπτών για το νυχτερινό.
Εκτός συνταρακτικού απροόπτου η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο θα κλείσει πολύ κάτω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες, μια μεγαβατώρα πωλείται προς λιγότερα από 65 ευρώ και αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του μήνα έχει υποχωρήσει κάτω και από τα 74 ευρώ. Η τελευταία φορά που η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφωνόταν σε μηνιαία βάση κάτω από τα 80 ευρώ, ήταν τον Μάιο του 2021 όταν οι καταναλωτές δεν είχαν ακούσει ακόμη τίποτα για πανάκριβο φυσικό αέριο, ενεργειακή κρίση ή “ρήτρα αναπροσαρμογής”.
Τι άλλαξε σε αυτά τα τρία χρόνια για να οδηγήσει στην επιστροφή της τιμής ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα; “Γκρεμίστηκε” και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου (βασικού καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) ενώ αυξήθηκε εντυπωσιακά η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με δεδομένες μάλιστα τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες εν μέσω χειμερινής περιόδου, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη δωρεάν από το ήλιο, έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπήρξαν μέρες -και πολλές- μέσα στον Φεβρουάριο κατά τις οποίες η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές έφτανε να αντιστοιχεί στο 44-52% ενώ στο ημερολόγιο “σημαδεύτηκε” η 11η Φεβρουαρίου κατά την οποία το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε στο 68% της συνολικής παραγωγής.
Το θετικό για τους καταναλωτές είναι ότι η επιστροφή των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα υποχωρήσουν και κατά τον μήνα Μάρτιο. Ύστερα από πάρα πολύ καιρό, οι καταναλωτές θα χρεώνονται για τις κιλοβατώρες που θα καταναλώνουν ακόμη και με λιγότερα από 9 λεπτά και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία κρατική επιδότηση. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί το τι θα πράξει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το κοινωνικό τιμολόγιο στο οποίο εγγράφονται οι πιο ευάλωτοι (το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει επιδότηση ώστε η χρέωση να είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή που θα ισχύσει για όλους τους καταναλωτές ειδικά του πράσινου τιμολογίου) αλλά και με την πολιτική τιμολόγησης των αγροτών.
Τι δεν είναι ίδιο συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα; Τα πάγια στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι χρεώσεις έχουν ουσιαστικά δεκαπλασιαστεί καθώς ενώ τα πάγια ήταν το 2021 χαμηλότερα και από 1 ευρώ τον μήνα, πλέον κυμαίνονται από 5 έως και 10 ευρώ τον μήνα. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις για τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, ειδικά αυτές που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ για τη διαχείριση του δικτύου.
Το αν θα διατηρηθούν οι τιμές -τουλάχιστον σε επίπεδο χονδρικής- στα χαμηλά και προ κρίσης επίπεδα, ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει. Επίσης, υπάρχουν και “τεχνικοί λόγοι” που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών στη συνέχεια της άνοιξης. Παράδειγμα; Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους περιμένουμε μείωση της τιμής του ρεύματος σε επίπεδο λιανικής για τον Μάρτιο, είναι το γεγονός ότι η τιμή χονδρικής θα είναι χαμηλότερη από αυτή του Φεβρουαρίου. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, αν η μέση τιμή του Μαρτίου διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με του Φεβρουαρίου, τότε οι τιμές λιανικής τον Απρίλιο θα είναι αυξημένες και ας παραμείνει στα ίδια επίπεδα η χονδρική. Αυτό συμβαίνει διότι στην διαμόρφωση του τελικού κόστους για τον καταναλωτή παίζει ρόλο ακόμη και η διαφορά των τιμών από μήνα σε μήνα.