-->
25.01.2022

Στη Δικαιοσύνη για ξέπλυμα χρήματος ο κεντρικός τραπεζίτης του Λιβάνου

Στην Γαλλική Δικαιοσύνη κατά του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σάλαμεχ για φερόμενη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, προσφεύγουν η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sherpa και ομάδα δικηγόρων σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μ.Κ.Ο.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση διευκρινίζει ότι η προσφυγή, η οποία έγινε την Παρασκευή, αφορά ύποπτες αγορές ακινήτων στη Γαλλία και ότι στόχος της είναι η επιστροφή της ιδιοκτησίας στον λαό του Λιβάνου.

Η προσφυγή αυτή καλύπτει περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία αξίας εκατομμυρίων ευρώ και έχει στόχο επίσης αδέλφια του Σάλαμεχ και έναν συνεργάτη, δήλωσε στο Reuters η Λόρα Ρουσό, επικεφαλής προγράμματος της Sherpa για παράνομη ροή κεφαλαίων.

Ο Σάλαμεχ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου από το 1993, έχει στο παρελθόν διαψεύσει κατηγορίες για διαφθορά και έχει πει ότι αποτελεί στόχο εκστρατείας δυσφήμησης.

Σήμερα, σχολιάζοντας την είδηση αυτή, δήλωσε στο Reuters ότι όλες οι ιδιοκτησίες του στη Γαλλία αποκτήθηκαν προτού διοριστεί διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.

Επίσης σημείωσε ότι έχει δηλώσει την πηγή του πλούτου του και έχει παρουσιάσει έγγραφα «σε πολλές περιπτώσεις» πριν από αυτό, τα οποία αποδεικνύουν ότι αυτός ανερχόταν σε 23 εκατομμύρια δολάρια το 1993, πριν από τον διορισμό του.

Η οικονομική και πολιτική ελίτ του Λιβάνου βρίσκεται εδώ και καιρό υπό εξέταση σχετικά με καταγγελίες για κακοδιαχείριση, διαφθορά και παρεμπόδιση των προσπαθειών για αποδέσμευση της διεθνούς βοήθειας.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προσφυγή που γίνεται για φερόμενη διαφθορά στον Λίβανο σε αρχές στην Ευρώπη.

Η Sherpa σημείωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή μαζί με την Συλλογική Ένωση Θυμάτων Δόλιων και Εγκληματικών Πρακτικών στον Λίβανο.

«Στο τέλος της υπόθεσης αυτής, η Γαλλία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι παρανόμως αποκτηθέντα κεφάλαια θα επιστραφούν για να υπηρετήσουν το γενικό συμφέρον, να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των Λιβανέζων, να ενισχύσουν την κυριαρχία του νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Sherpa.Διαβάστε επίσης