-->
25.05.2024

Στη Μόσχα ψηφίζουν νόμους για αντίποινα κατά ξένων μέσων ενημέρωσης

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν χώρες, οι οποίες απαγορεύουν ή περιορίζουν τους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη από την κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο – μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούν φερέφωνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρικτές του πολέμου του στην Ουκρανία – δημιουργεί τις νομικές προϋποθέσεις για τη Μόσχα να ανταποδίδει αντίποινα στα μέσα ενημέρωσης οποιασδήποτε χώρας που περιορίζει τη δραστηριότητα των Ρώσων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέσα αυτά θα χάνουν τη διαπίστευσή τους και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους στη Ρωσία ή η διανομή περιεχομένου εκεί. Τα μέτρα αυτά θα αίρονται, μόνο όταν η εν λόγω χώρα επιτρέπει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να εργάζονται χωρίς περιορισμούς.

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο για συμμετρικά μέτρα αντίδρασης, σε περίπτωση εκκαθάρισης των μέσων μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο νομοθέτης Σεργκέι Μπογιάρσκι, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.

Ο νόμος θα υπογραφεί από τον Πούτιν

Η κίνηση αυτή της κάτω Βουλής, της Κρατικής Δούμας, ακολουθεί τις απειλές της Ρωσίας να αφαιρέσει τη διαπίστευση των αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών, σε αντίποινα για την καταγγελόμενη από τη Μόσχα παρενόχληση Ρώσων δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης των ρωσικών καναλιών εκεί.

Ο νόμος – ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Πούτιν – δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστείλει τη διαπίστευση ή την άδεια εκπομπής ξένων μέσων ενημέρωσης, που κατηγορούνται για τη διάδοση «ανακριβών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εισαγγελέας θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει ιστότοπους για «επανειλημμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών», με τους αποκλεισμούς να επιβάλλονται άμεσα από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.Διαβάστε επίσης