Το φέρετρο με το σκήνωμα του αγαπητού «Ποντίφικα των φτωχών» μεταφέρθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με πλήθος πιστών να συγκεντρώνονται σταδιακά στο Βατικανό προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου.
Το φέρετρο είναι ανοικτό και μεταφέρθηκε από τους «σεντιάρι». Πρόκειται για μη κληρικούς, οι οποίοι τίθενται στις υπηρεσίες του εκάστοτε ποντίφικα.
Την Παρασκευή η προσέλευση των πιστών στον ναό θα επιτρέπεται μέχρι τις 7 το απόγευμα, καθώς η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο (26/4), στις 11.00 ώρα Ελλάδος, στον εξωτερικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Η συγκλονιστική τελετή μεταφοράς του ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, όταν το σώμα του Ποντίφικα, που είναι τοποθετημένο σε ανοικτό φέρετρο, μεταφέρθηκε με πομπή από την κατοικία του, στο Domus Sanctae Marthae, εντός του Βατικανού, προς τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Καρδινάλιοι με κόκκινα άμφια, ιερείς και μέλη της Ελβετικής Φρουράς βάδιζαν αργά προς την πλατεία του Αγίου Πέτρου, την ώρα που χορωδία έψαλλε προσευχές στα λατινικά, με τις μεγάλες καμπάνες της Βασιλικής να χτυπούν πένθιμα.
Το φέρετρο του Πάπα πέρασε μπροστά τους, ακολουθώντας την ίδια πορεία που είχε διανύσει λίγες ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή του Πάσχα, στην τελευταία του βόλτα με το παπικό αμαξίδιο, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει, παρά το γεγονός ότι ήξερε πόσο επιβαρυμένη ήταν η υγεία του. «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά οδύνη συνοδεύουμε τώρα τα θνητά λείψανα του Πάπα Φραγκίσκου προς τη Βασιλική του Βατικανού», δήλωσε στην έναρξη της τελετής ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ.
Τα μέτρα ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου σήμερα είναι εμφανώς αυξημένα, με ελέγχους της αστυνομίας και των καραμπινιέρων στα προσωπικά αντικείμενα πιστών, τουριστών και δημοσιογράφων που θέλουν να φτάσουν μέχρι την κεντρική πλατεία.
Δείτε live εικόνα από το Βατικανό
Σε κλίμα συγκίνησης η μεταφορά της σορού
Καθώς το φέρετρο διέσχιζε την πλατεία του Αγίου Πέτρου, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πιστοί ξέσπασαν επανειλημμένα σε χειροκροτήματα. Η τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ολοκληρώθηκε, με τους καρδινάλιους να παρατάσσονται για να αποτίσουν πρώτοι φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Το σώμα του θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα έως το βράδυ της Παρασκευής, δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να τον αποχαιρετήσουν. Η εξόδιος ακολουθία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Πάπα σε κοινωνικά ζητήματα. Τη συμμετοχή τους έχουν ήδη επιβεβαιώσει οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ουκρανίας, της Αργεντινής -πατρίδας του Φραγκίσκου-, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φάμπιο Τσιτσιαλιάνο, αναμένονται τουλάχιστον 200.000 παρευρισκόμενοι στην υπαίθρια τελετή, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Corriere della Sera».
Η πομπή πέρασε από την Piazza Santa Marta και την Piazza dei Protomartiri. Επικεφαλής είναι ο καρδινάλιος του Camerlengo, Kevin Farrell, τον οποίο επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος το 2019 για να αναλάβει τις ρυθμίσεις για το Κονκλάβιο – τη διαδικασία μέσω της οποίας επιλέγεται ο επόμενος Ποντίφικας. Λίγο πριν ξεκινήσει η πομπή, μία μικρή προσευχή διαβάστηκε από τον καμερλένγκο, τον καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ. Οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούν πένθιμα και οι ύμνοι ακούγονται από τα ηχεία, ενώ μια γιγάντια οθόνη έδειχνε το φέρετρο του Πάπα να μεταφέρεται από την Κάζα Σάντα Μάρτα, όπου πέθανε, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσδίδοντας συγκίνηση στην ατμόσφαιρα της πλατείας, που ειδικά σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα, μοιάζει να είναι το κέντρο του καθολικού κόσμου.
Ένα «ποτάμι» από λευκοντυμένους ιερείς μετέφεραν το ξύλινο φέρετρο διασχίζοντας την πλατεία, κατευθυνόμενοι προς τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού. Ακολουθούσαν οι καρδινάλιοι, όλοι ντυμένοι στα κόκκινα. Καθώς περνούσε το φέρετρο, οι πιστοί, που περίμεναν να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής, χειροκροτούσαν. Με τις χαρακτηριστικές στολές τους με τις κάθετες κόκκινες, μπλε και κίτρινες ρίγες, τα μέλη της λεγόμενης «Ελβετικής Φρουράς» παρήλασαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προτού καταλήξουν στη Βασιλική, όπου τέθηκε, για τις επόμενες τρεις ημέρες, σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου. Η περίβλεπτη στρατιωτική μονάδα, που εδώ και αιώνες προστατεύει τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πέρασε μέσα από πλήθος κόσμου, που περιμένει καρτερικά για να πει το ύστατο «χαίρε» στον κοσμαγάπητο Ποντίφικα.
Η τελετή της κηδείας και η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου
Στο τέλος της τελετής, το φέρετρο θα μεταφερθεί πρώτα εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, όπου και θα γίνει η ταφή, σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος ο «Πάπας των φτωχών» με τη διαθήκη του.
Η Ιταλία κήρυξε πενθήμερο πένθος και ήδη βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην «Αιώνια Πόλη», τα οποία αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το Κονκλάβιο. Για την παροχή βοήθειας στους προσκυνητές και την εγγύηση της ασφάλειας των πιστών και επισήμων που θα συρρεύσουν στη Ρώμη, εκτός από την Αστυνομία και τους καραμπινιέρους, έχουν κινητοποιηθεί ο στρατός με την Πολιτική Προστασία. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες άρχισαν ήδη να ελέγχουν την περιοχή του Τίβερη, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βατικανό.
Πάνω από 200.000 πιστοί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο στο Βατικανό, αναμένονται περίπου 200.000 πιστοί. Πολλοί πιστοί οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μιλώντας με τους δημοσιογράφους εξέφρασαν την επιθυμία να ξεκινήσει, το γρηγορότερο δυνατό, η διαδικασία αγιοποίησης του Φραγκίσκου. Όπως είχε συμβεί, δηλαδή, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια.
Οι ηγέτες που θα δώσουν το «παρών»
Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην «Αιώνια Πόλη» περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στην κηδεία αναμένονται ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Αργεντινός πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απών θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας και του Βρετανού πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Πού θα βρίσκεται ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου
Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα βρίσκεται στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη. Το αποφάσισε μόνος του. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ήθελε έναν τάφο κοντά στο άγαλμα της Παναγίας της Σωτηρίας του Ρωμαϊκού Λαού. Στην εκκλησία που είναι γνωστή ως η «Βηθλεέμ της Δύσης», γιατί κάτω από τον βωμό κρατά πέντε κομμάτια ξύλου που αποδίδονται στην Ιερά Κούνια του Ιησού.
Γιατί όμως ο Μπεργκόλιο επέλεξε αυτό το μέρος για την ταφή του; Στη βάση των πάντων βρίσκεται ένα προειδοποιητικό όνειρο με την Παναγία και ένας ευεργέτης που αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της ταφής. Το φέρετρο του Πάπα θα μεταφερθεί εδώ το Σάββατο 26 Απριλίου, αμέσως μετά την κηδεία μπροστά από τον Άγιο Πέτρο. Στεγάζεται σε μια κόγχη στο παρεκκλήσι του Παύλου, όπου είναι ήδη θαμμένοι ο Άγιος Πίος Ε’ και ο Παύλος Ε’ Μποργκέζε. Η πρόσβαση γίνεται από την αριστερή πλευρά του κεντρικού χώρου (τώρα υπάρχει ξύλινη κατασκευή με λουκέτο, για να εμποδίζει την πρόσβαση και να καλύπτει τη θέα).
«Εύχομαι το τελευταίο μου επίγειο ταξίδι να τελειώσει ακριβώς σε αυτό το αρχαίο Μαριανό ιερό, όπου πήγαινα να προσευχηθώ στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού», έγραψε ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Στη συνέχεια οι οδηγίες για την ταφή: «Ζητώ να προετοιμαστεί ο τάφος μου στην κόγχη του πλαϊνού χώρου. Ο τάφος πρέπει να είναι στο χώμα. Λιτός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και με μοναδική επιγραφή: Φραγκίσκος. Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από το ποσό του ευεργέτη που έχω κανονίσει να μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Santa Maria Maggiore και του οποίου έχω δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον μονσινιόρ Ρολάντας Μακρίκας, Έκτακτο Επίτροπο του Κεφαλαίου της Λιβερίας».
Ο Rolandas Makrickas, 53 ετών, Λιθουανός, Συνοδηγός Αρχιερέας της Παπικής Βασιλικής της Santa Maria Maggiore, είναι το μόνο πρόσωπο που αναφέρεται στη διαθήκη του Πάπα. Και σήμερα λέει στο Messaggero ότι ο ευεργέτης που πλήρωσε τον τάφο του Φραγκίσκου σύμφωνα με τον ίδιο «θα είναι παρών στην κηδεία, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τον αναγνωρίσει. Ούτε εγώ». Ο Μακρίκας εξηγεί ότι «όλα ξεκίνησαν από μια συνάντηση που είχαμε με τον Άγιο Πατέρα τον Μάιο του 2022, όταν ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα προέκυψε αυτό της παρέμβασης στη δομή του Παρεκκλησιού του Παύλου (όπου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Σωτηρίας του Ρωμαϊκού Λαού και οι τάφοι των Πάπα Παύλου Ε’ και Κλήμη Η’). Με εκείνη την ευκαιρία του είπα, αφού ερχόταν τόσο συχνά στη Βασιλική, αν θα έπρεπε να σκεφτεί να στήσει και τον τάφο του εδώ».
Το όνειρο που προηγήθηκε
Σε εκείνο το σημείο, θυμάται ο ιερομόναχος, ο Ποντίφικας του χαμογέλασε και του υπενθύμισε ότι οι Πάπες είναι θαμμένοι στον Άγιο Πέτρο. Αλλά μετά άλλαξε γνώμη: «Έπειτα από μία εβδομάδα με πήρε πίσω και μου είπε αυτά τα λόγια: ”Η Παναγία μού είπε: Είναι καιρός να ετοιμάσεις τον τάφο σου”. Και μετά πρόσθεσε ότι ήταν χαρούμενος, γιατί ”η Παναγία δεν με ξέχασε”, είπε». «Μου είπε απλώς: “Βρες ένα μέρος για τον τάφο μου, γιατί θέλω να με θάψουν σε αυτή τη βασιλική και ήσουν λίγο προφήτης”. Παρενέβη η Παναγία, δεν είμαι ο πραγματικός πρωταγωνιστής», συμπλήρωσε. Ο Φραγκίσκος τού έδωσε οδηγίες για τον τάφο: «Απλός, όπως ήταν η ζωή του. Ήθελε να είναι ταπεινός και ουσιαστικός. Γι’ αυτό ο τάφος θα φέρει μόνο την επιγραφή του ονόματός του, Φραγκίσκος, τον θωρακικό του σταυρό που φορούσε και ως επίσκοπος και ως Πάπας. Μια άλλη λεπτομέρεια: ο τάφος του είναι από μάρμαρο που προέρχεται από τη χώρα της Λιγουρίας». Ο Μακρίκας μιλάει και για τον ευεργέτη που θα πληρώσει τον τάφο: «Ούτε εγώ τον ξέρω. Μόλις μου είπε, για το κόστος: “Υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει αυτή τη χειρονομία”. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε ένα άνευ προηγουμένου προηγούμενο. Πιστεύω ότι είναι ο πρώτος Πάπας στην ιστορία που πλήρωσε τον τάφο του ή τουλάχιστον που το σκέφτηκε ανεξάρτητα». Από σήμερα αναμένεται μεγάλη εισροή πιστών: «Η Βασιλική δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι η μικρότερη από τις τέσσερις βασιλικές, γι’ αυτό σχηματίζεται αμέσως η γραμμή. Λέω απλώς ότι με λίγη υπομονή όλοι θα μπορέσουν να μπουν και να επισκεφτούν τον μελλοντικό τάφο του Πάπα Φραγκίσκου», κατέληξε.