Το θερμόμετρο ετοιμάζεται να «χτυπήσει κόκκινο» μέχρι και το Σαββατοκύριακο, με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τους 44°C. Το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού φέρνει μαζί του αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση και θέτει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τον κρατικό μηχανισμό.
Οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν φορτία που θα αγγίξουν τα 10.500MW με 10.600 ΜW τις μεσημεριανές ώρες τις επόμενες μέρες και τα 9.400 GW το βράδυ, την ώρα δηλαδή που η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά μηδενίζεται και η χρήση κλιματιστικών κορυφώνεται και είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι και ίσως ελαφρώς χαμηλότερα. Οι μέρες της κορύφωσης αναμένεται να είναι Πέμπτη και Παρασκευή που τη βραδινή ζήτηση θα καλύψουν οι συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης), αιολικά όσο ο άνεμος το επιτρέψει και φυσικά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αύξηση κατά 26% στις τιμές χονδρεμπορικής αύριο
Η προοδευτική αύξηση της ζήτησης πιέζει και τις τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες από αύριο τραβούν την ανηφόρα με αύξηση κατά 26%, φτάνοντας στα 140,25 €/MWh ενώ η μέγιστη τιμή της μέρας προβλέπεται να εκτοξευθεί πάνω από τα 327 €/MWh. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι φέτος το σύστημα ενισχύεται από την προσθήκη δύο νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία τους προηγούμενους μήνες που είναι η μονάδα της Metlen στη Βοιωτία και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή.
Οι δύο σταθμοί προσθέτουν συνολικά πάνω από 1,6 GW στην καθαρή διαθέσιμη ισχύ, παρέχοντας πολύτιμο «μαξιλάρι» τις ημέρες έντονης ζήτησης. Το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι ο βασικός πυλώνας της παραγωγής, καλύπτοντας για αύριο το 42% του ημερήσιου ενεργειακού μείγματος. Η πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ ξεπερνά το 32% ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στο 11,84%.
Τα υδροηλεκτρικά στο ναδίρ
Η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας στρέφει το βλέμμα και στα υδροηλεκτρικά αποθέματα, τα οποία λειτουργούν παραδοσιακά ως η ασφαλιστική δικλείδα του συστήματος σε περιόδους αιχμής. Ωστόσο, φέτος, η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της χώρας έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 2.000 GWh, φτάνοντας στις 1.920–1.930 GWh, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Μέσα σε δύο χρόνια, έχουν χαθεί πάνω από 800 GWh, ενώ μόνο σε σχέση με πέρυσι η μείωση φτάνει τις 300 GWh με τη συμμετοχή στο ημερήσιο φορτίο, συν –πλην 5% στο ενεργειακό μείγμα.
Η ενεργειακή πίεση δεν είναι αποκλειστικά ελληνική. Σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά στάθμες υδάτων. Στην Ουγγαρία, η στάθμη του Δούναβη στα μέσα Ιουλίου είναι ήδη στα επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται τέλη Αυγούστου. Παρόμοια η εικόνα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια, δημιουργώντας περιφερειακή ενεργειακή αστάθεια.
Εύθραυστη ισορροπία με το βλέμμα στην κατανάλωση
Προς το παρόν, το σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο το φαινόμενο του παρατεταμένου καύσωνα, σε συνδυασμό με πιθανές βλάβες σε μονάδες ή έκτακτες ανάγκες από χώρες όπως η Ουκρανία, αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής των ισορροπιών.
Ήδη από την περασμένη Κυριακή, το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό κ. Σταύρο Παπασταύρου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Στόχος ήταν να αξιολογηθεί η ετοιμότητα του συστήματος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων βλαβών ή δυσλειτουργιών λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.
Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη, το σύστημα διαθέτει επάρκεια ισχύος, τόσο από πλευράς διαθέσιμης παραγωγής όσο και από την πλευρά του τεχνικού προσωπικού που είναι σε ετοιμότητα για άμεσες επεμβάσεις όπου χρειαστεί. Όπως τονίζουν ωστόσο πηγές της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός, καθώς η διάρκεια και η ένταση του φαινομένου μπορεί να κλονίσουν τις αντοχές.