Search
Close this search box.
Search

Στην ουρά για έλεγχο: Ανεμβολίαστοι (rapid test) αλλά και εμβολιασμένοι (πιστοποιητικό εμβολιασμού) σχεδόν παντού – Τι εξαιρείται

Πριν 3 έτη

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς, συμφωνούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, άργησαν λίγο, αφού η πανδημία καλπάζει.

Βέβαια, μπορεί να αλλάξει εντελώς η ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών – και έτσι πρέπει, λένε οι επιστήμονες-  από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Για να έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες θα πρέπει να κάνουν rapid test 48 ωρών. Άλλωστε παντού θα απαιτείται rapid test για τους ανεμβολίαστους εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες.

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Με το τέταρτο κύμα, ωστόσο, να καλπάζει και την πίεση στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να καθίσταται ασφυκτική τις τελευταίες ημέρες, η εφαρμογή νέων μέτρων αποκλειστικά για ανεμβολίαστους συνιστά μονόδρομο, καθώς «πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Εργασία σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

 · δημόσιες υπηρεσίες,

· τράπεζες,

· μικτούς χώρους διασκέδασης

 · ανοιχτούς χώρους διασκέδασης

· εμπορικά κέντρα

· κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

· χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ

· φαρμακεία

· χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Όμως, το ζήτημα είναι ότι πολλοί θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα μέτρα, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία,  αφού με διάφορους τρόπους θα προσπαθούν να αποφύγουν την ταυτοπροσωπία και με πιστοποιητικά εμβολιασμού άλλων θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κάποιος να μπορεί να τους σταματήσει.

Βέβαια, όλοι διαβεβαιώνουν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

«Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Καμπάνες» για τις ομάδες

Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.

Δύσκολα αλλά αναγκαία και για τους εμβολιασμένους τα μέτρα

Γεγονός είναι ότι τα μέτρα θα δυσκολέψουν και τους εμβολιασμένους, καθώς πλέον και εκείνοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Οι έλεγχοι τόσο σε ανεμβολίαστους πολίτες για τα rapid test όσο και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ουρές, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα αλλά ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.

B. Κορκίδης: Αναγκαίο κακό τα μέτρα

«Ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να αντιμετωπίσει τα μέτρα όχι ως περιοριστικά, αλλά ως προληπτικά για να αποφύγουμε τα χειρότερα που άλλωστε έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ίδιος στη δήλωσή του ανέφερε ακόμη τα εξής: «Σίγουρα μας δυσκολεύουν και δεν μας διευκολύνουν, αλλά μας προστατεύουν. Έχουν κόστος και διαδικασία για τους καταναλωτές, αλλά αποτρέπουν τα καταστροφικά lockdown. Ας μην ξεχνάμε πως φτάσαμε σχεδόν τα 7.000 κρούσματα ημερησίως και κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε τα 10.000, ενώ χάσαμε 57 συνανθρώπους μας σε μία ημέρα και πάνω από 1.100 τον μήνα Οκτώβριο. Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας πως έχουμε 600.000 ανεμβολίαστους και άγνωστο αριθμό εμβολιασμένων που δεν έχουν μετά τη πάροδο του εξαμήνου εμβολιαστική κάλυψη με αντισώματα. Το τέταρτο κύμα δυναμώνει ενόψει του χειμώνα και τουλάχιστον φέτος έχουμε την άμυνα του εμβολίου που πρέπει και οι παραγωγικοί φορείς να αναδείξουμε ξανά με μια εκστρατεία πειθούς. Ως εκ τούτου παρά το γεγονός πως τα έκτακτα μέτρα και οι έλεγχοι δεν κάνουν τη ζωή μας εύκολη υποχρεούμαστε να τα σεβαστούμε και να τα εφαρμόσουμε σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως πελάτες».

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.