Search
Close this search box.
Search

Στην τελική ευθεία ο νέος φορέας για την προστασία της κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών

Πριν 8 ώρες

Έτοιμος να δεχτεί αιτήσεις ίσως και μέσα στον Απρίλιο θα είναι ο νέος φορέας, που θα αποτελεί μια σύμπραξη του Δημοσίου με τις τράπεζες, και στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν ευάλωτοι πολίτες προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους.

Υπενθυμίζεται πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να μένει στο σπίτι του, του οποίου έχει χάσει την κυριότητα, ως ενοικιαστής για 12 έτη με δικαίωμα επαναγοράς, ενώ θα επιδοτείται το ενοίκιο του σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος φορέας θα είναι σύμπραξη Δημοσίου και τραπεζών, με το κράτος να έχει την εποπτεία αλλά και τις τράπεζες με κεφάλαιο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα δεδομένα για τον εξωδικαστικό

Τον διπλασιασμό των εισοδηματικών ορίων για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρεί να κάνει πράξη το υπουργείο Οικονομικών με νέο ευεργετικό νόμο που φέρνει προς ψήφιση έως τα μέσα Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά ένας από τους βασικούς λόγους που δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό είναι γιατί οι τράπεζες και τα funds σε κάποιο στάδιο της διαπραγμάτευσης υπαναχωρούν και δεν δέχονται το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού, ενώ πλέον θα γίνει υποχρεωτική για ολοένα και περισσότερους οφειλέτες η αποδοχή του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές, δηλαδή τράπεζες και funds. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίτευξη αυτού θα έχει και αποτέλεσμα τον διπλασιασμό και την περίμετρο των δυνητικών δικαιούχων της ρύθμισης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, στο ΕΡΤNews σήμερα προτού ψηφιστεί το νέο σχέδιο νόμου είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν για όσους έχουν εισοδήματα έως 7.000 ευρώ το χρόνο. Πλέον το ποσόν διπλασιάζεται στις 14.000 ευρώ το χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια και στις 21.000 ευρώ το χρόνο συνολικό οικογενειακό εισόδημα χωρίς παιδιά με σχετική προσαύξηση για κάθε παιδί.

Ενώ έκανε λόγο για δεκάδες χιλιάδες πολίτες που θα ωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση, αφού με τα σημερινά δεδομένα, αυτοί που έχουν ωφεληθεί από την υποχρεωτικότητα είναι γύρω στις 3.500 νοικοκυριά. Αριθμός που θα πολλαπλασιαστεί με αυτόν τον νέο νόμο.

Αναφορικά με τους πιστωτές, αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τράπεζες, funds, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εφορίες, μετατρέποντάς τον τον μοναδικό τρόπο άμεσα κάποιος που έχει χρέη – αρρύθμιστα και ληξιπρόθεσμα – προκειμένου να προστατευτεί είναι να κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος συνεχώς βελτιώνεται, συνεχώς εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι δικαιούχοι.

Πότε θα βγαίνει άκυρος ένας πλειστηριασμός

Επίσης, στον ίδιο νόμο θα προβλέπεται και μία πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με την προειδοποίηση προ του πλειστηριασμού κατοικίας, αφού θα πρέπει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον πλειστηριασμό υποχρεωτικώς και γραπτώς, να κοινοποιηθεί πρόταση ρύθμισης από τους πιστωτές προς τους δανειολήπτες. Εάν δεν γίνει αυτό, καθίσταται άκυρος ο πλειστηριασμός. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι ο οφειλέτης να έχει εγγραφεί στην ειδική προσωποποιημένη πλατφόρμα, να υποβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του για να μπορεί το fund ή η τράπεζα να τον βρει και να τον ενημερώσει.

Όσον αφορά τους ευάλωτους, ιδίως με τον διπλασιασμό των ορίων ο εξωδικαστικός καθίσταται υποχρεωτικό για όλα τα μέρη. Όσον αφορά τους μη ευάλωτους, υπάρχει μια δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Μέσω του εξωδικαστικού ωστόσο λόγω πολλαπλασιασμού των δόσεων, του μειωμένου επιτοκίου 3% σταθερό για όλο το δασολόγιο κλπ δίνονται πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες και με κούρεμα ακόμα παραπάνω από 28%, ενώ κατά περίπτωση φτάνει ακόμη και 50 – 60 %.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.