Ολοκληρώνεταιστην ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων ιδρυμάτων στην χώρα.
Κατατέθηκε, εν μέσω αντεγκλήσεων με την αντιπολίτευση, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».
Στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του ΕΡΤNews Κώστα Κωνσταντόπουλο, υπάρχει ένας ανεξάρτητος βουλευτής ο οποίος είπε ότι βρίσκεται θετική κατεύθυνση προς το νομοσχέδιο αλλά παραμένει ερωτηματικό το αν θα ψηφίσει θετικά το νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 20:30.
Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κ. Μητσοτάκη, Ν. Ανδρουλάκη και Σ. Φάμελλο
Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσότακης, που όπως είπε, ενισχύει το δημόσιο, ενώ με την ίδρυση μη κρατικών αποδίδει στη νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες.
«Είναι μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσουμε χαμένο χρόνο και έδαφος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. (…) Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας, η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία της μεταπολίτευσης και φέρνει την ελληνική πραγματικότητα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, χωρίς να περιμένει την αλλαγή του Άρθρου 16, ούτως ή άλλως θα δρομολογηθεί στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζοντάς το να ως «αντισυνταγματική μπίζνα» που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ.
Απομίμηση μεταρρύθμισης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. (Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση)» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αρνητική τους στάση στο νομοσχέδιο, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο (…) Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη. (…) Τόσα χρόνια στη Βουλή είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρρεαλισμός» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Θα στηρίξουμε όσα άρθρα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. (..) Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε, όχι συναίνεση, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών οικογενειακών συμφερόντων».
«Την ώρα που εσείς μιλούσατε στη Βουλή, ο αρχηγός του κόμματος σας, έκανε ανάρτηση», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Σωκράτη Φάμελλο.