Στις 4 Ιουνίου αναμένεται να πέσει στο νερό η 3η φρεγάτα FDI του Πολεμικού Ναυτικού, η F-603 «Φορμίων», σηματοδοτώντας την είσοδο του ελληνικού προγράμματος στην τελική φάση. Μετά την καθέλκυση, και οι τρεις φρεγάτες κλάσης «Κίμων» θα βρίσκονται στη θάλασσα, με την πρώτη να ετοιμάζεται για το στάδιο των δοκιμών εν πλω, η έναρξη των οποίων τοποθετείται εντός του Ιουνίου.
Στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία της Group Naval, στη Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας, είναι προγραμματισμένο να παραστεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα.
Η Αγκυρα επενδύει στο ναυτικό
Η τεχνική καθέλκυση, όπως και με τις προηγούμενες φρεγάτες, θα γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα καθώς εξαρτάται από το ύψος της στάθμης των νερών του ποταμού Σκορφ. Οι προετοιμασίες στη ναυπηγική κλίνη που φιλοξενεί τη φρεγάτα «Φορμίων» είναι πυρετώδεις, όπως και οι εργασίες στα άλλα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τις φρεγάτες «Κίμων» και «Νέαρχος» που βρίσκονται επίσης στα νερά του Σκορφ.
Ο εξοπλισμός
Σύμφωνα με το «τελετουργικό», η «Φορμίων», μετά την καθέλκυσή της, θα πάρει τη θέση της «Νέαρχος», η οποία με τη σειρά της θα μετακινηθεί στην απέναντι όχθη του ποταμού, δίπλα στην «Κίμων». Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, στην 3η φρεγάτα πρόκειται να εγκατασταθεί το PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module), ο ιστός που περιλαμβάνει το ραντάρ Sea Fire 500, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στη φρεγάτα να αποκαλύπτει και να παρακολουθεί έως 800 στόχους, επιβάλλοντας «άρνηση πρόσβασης» σε ακτίνα που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα γύρω από το πλοίο.
Δύο νέες FREMM για το Ναυτικό – Τι συζητείται στην επιτροπή εξοπλιστικών
Το PSIM «στεγάζει» και τους πανίσχυρους αισθητήρες της FDI που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών συμβάλλοντας καταλυτικά στην επιβιωσιμότητα του πλοίου ενώ περιλαμβάνει και τον «εγκέφαλο» της φρεγάτας, το σύστημα μάχης SETIS, το οποίο μαζί με τους 32 πυραύλους ASTER30, τους 8 πυραύλους επιφανείας Exocet, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM, τις τορπίλες MU90, το πυροβόλο των 76mm και το σόναρ KingKlip Mk2, μετατρέπει τις FDI Belharra σε ένα πλήρες οπλικό σύστημα.
Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση
Αν και έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την εξαγγελία για την απόκτηση της 4ης FDI Belharra, η Αθήνα δεν έχει δώσει ακόμη το σήμα ότι είναι έτοιμη να υπογράψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση για τεχνικά ζητήματα είναι ακόμη σε εξέλιξη αν και όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση των συμβάσεων είναι θέμα χρόνου. Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει η «Κ» από τις αρχές Απριλίου, η σύμβαση της 4ης FDI θα περιλαμβάνει και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για τα τέσσερα ελληνικά πλοία, κόστους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο, με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να κυμαίνεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την καθέλκυση της «Φορμίων», καθώς το πρόγραμμα δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ.
Εξελίξεις δεν αναμένονται ούτε στο θέμα των Scalp Naval, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους στις FDI, οι οποίες θα διατηρήσουν αυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητες έναντι της δυνατότητας στρατηγικού πλήγματος.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η πρόταση της γαλλικής Group Naval για δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπό την προϋπόθεση πως το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τρεις επιπλέον FDI.
Φρεγάτες FDI: Πρόταση για γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και επτά φρεγάτες για το ΠΝ
Με την πρώτη γαλλική FDI «Amiral Ronarc’h» να έχει ολοκληρώσει το τέταρτο και τελευταίο στάδιο των θαλάσσιων δοκιμών, τη «θέση» της ετοιμάζεται να πάρει η ελληνική F-601 «Κίμων». Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η «Ronarc’h» θα παραμείνει για 16 εβδομάδες στην αποβάθρα 3 του ναυπηγείου προκειμένου να εκτελεστούν μικρής κλίμακας εργασίες. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βρέστη για να παραλάβει τα όπλα της και να εκτελέσει δοκιμαστική βολή Aster, προτού παραδοθεί στο γαλλικό ναυτικό.
Η «Κίμων» αναμένεται να ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές τον Ιούνιο, με το πρώτο στάδιο να περιλαμβάνει τα συστήματα πρόωσης και κατεύθυνσης του πλοίου. Οι δοκιμές της πρώτης ελληνικής FDI αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους και στη συνέχεια, όπως η «Ronarc’h», θα παραλάβει τον οπλισμό της προκειμένου να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.