Search
Close this search box.
Search

Στις 8 Ιουλίου η δίκη για το Μάτι – Πάλι στο σκαμνί οι κατηγορούμενοι

Πριν 8 μήνες

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα.

Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προσδιόρισαν ήδη την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τις 8 Ιουλίου 2024 καθώς ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων είναι ορατός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων. Και αυτό καθώς, το δικαστήριο είχε κηρύξει τότε αθώους 15 εκ των κατηγορουμένων και είχε καταδικάσει τους υπόλοιπους έξι επιβάλλοντας τους εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη, κρίνοντας τους κατά περίπτωση ενόχους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, με την πρωτόδικη απόφαση σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη καταδικάσθηκαν πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τερζούδης αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιόνης Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, για κατηγορούμενα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας το δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν στοιχειοθετείται καμία ποινική τους ευθύνη. Έτσι, έκρινε ομόφωνα αθώους τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλη Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι είχαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Όλοι ξανά στο εδώλιο

Όλοι ξανά στο εδώλιο

Τώρα, όμως, όλοι οι αρχικώς εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, δηλαδή καταδικασθέντες και αθωωθέντες, θα καθίσουν στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστούν ξανά από την αρχή για όλα τα αδικήματα. Μάλιστα, η καθαρογραφή της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έγινε σε χρόνο – ρεκόρ. Η απόφαση που εκδόθηκε αριθμεί 8.500 σελίδες (μαζί με τα πρακτικά της δίκης) και καθαρογράφηκε ακριβώς μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Στην απόφαση οι δικαστές που δίκασαν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό παραθέτουν το σκεπτικό τους για την καταδίκη πέντε εκ των κατηγορουμένων και την αθώωση των υπολοίπων 16 εξ αυτών.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας είχε ασκήσει έφεση στο σύνολο της πρωτόδικης απόφασης, δηλαδή και για τους 15 αθωωθέντες και για τους πέντε καταδικασθέντες και τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν καθώς και για τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.