-->
04.03.2024

Στο Μαξίμου τώρα η 15μελής επιτροπή των αγροτών

Οι αγρότες που συναντούν τον πρωθυπουργό:

 • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
 • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
 • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
 • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
 • Νίκος Κούτρας
 • Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
 • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
 • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
 • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
 • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
 • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
 • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
 • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
 • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
 • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Στο τραπέζι εμπροσθοβαρής επιστροφή του φετινού ΕΦΚ και αυξημένη έκπτωση στο ρεύμα – Μελετάται και πιο συνολική παρέμβαση για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση, τόσο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, όσο και με συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα που αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Λίγο πριν τη συνάντηση μέλος της 15μελους επιτροπής δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι οι εκπρόσωποι των μπλόκων προσέρχονται με καλή διάθεση περιμένοντας απτές απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ενώ το ίδιο έκαναν και όλα τα μέλη της επιτροπής φτάνοντας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελιγράδι χθες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου προπαρασκευαστική σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνάντησης. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσέθεσε στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στη 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων, και ένα ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα. Σημειωτέον, ότι το Σάββατο έγινε και ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ρεύματος, παρόντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση για τις εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να…συναντήσει τους αγρότες στη μέση των αιτημάτων τους. Η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο της χρονιάς, σε ποσοστό 30-40%, έχει πρακτικά προεξοφληθεί, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%, ου μην και παραπάνω. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα μείνει σε αυτά τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, καθώς μελετάται μια πιο συνολική παρέμβαση που θα αφορά στον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, υπό την έννοια ότι ο φετινός είναι ο τρίτος χρόνος που ο φόρος επιστρέφεται. Συνεπώς, μια πιο μόνιμη παρέμβαση θα είναι ανακούφιση για τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα, προφανώς θα γίνει συζήτηση για τα πιο «μεγάλα» θέματα, όπως η εφαρμογή και οι τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στις 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών θα επιστρέψουν στα μπλόκα για διαβούλευση με τους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου σήμερα θα βρεθούν οι εξής: Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος ΚούτραςΧρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου θα είναι παρόντες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.Διαβάστε επίσης