-->
10.06.2023

Στο Μπάκιγχαμ κάποιοι είδαν με «μισό μάτι» τη θερμή υποδοχή του Καρόλου στη Φον ντερ Λάιεν

Για πολιτικοποίηση της μοναρχίας εκφράζει φόβους ο βρετανικός Τύπος μετά την εγκάρδια υποδοχή που επεφύλαξε ο Βασιλιάς Κάρολος στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μπάκιγχαμ.

Την ώρα που η κοινή γνώμη της γηραιάς αλβιώνας και κυρίως οι βασιλικοί κύκλοι βλέπουν με «μισό μάτι» το θερμό κλίμα που επικράτησε στα Βρετανικά Ανάκτορα με τον διάδοχο της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ να σφίγγει το χέρι της επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, πολλά ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανακωχή Βρυξελλών – Λονδίνου μετά το Brexit.

Στο βρετανικό Τύπο, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τον λόγο για τον οποίο ο Βασιλιάς Κάρολος φέρεται να «εμπλέκεται» στην πολιτική.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το μέγα ερώτημα είναι ποιος κανόνισε αυτή τη συνάντηση στο Μπάκιγχαμ.

Το Παλάτι αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Το ίδιο έπραξαν και οι κύκλοι των Βρυξελλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail», κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά της Βρετανίας ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της Επιτροπής της ΕΕ.

Με τις Βρυξέλλες να διαψεύδουν τη βρετανική εφημερίδα, έριξαν το μπαλάκι στη Ντάουνινγκ Στριτ καθώς έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η συνάντηση Καρόλου- Ούρσουλα κανονίστηκε από την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Υπήρξαν επίσης πολλοί που διερωτώνται ότι, άπαξ και δεν είναι αρχηγός κράτους, η φον ντερ Λάιεν δεν έχει δικαίωμα να συναντήσει τον Βασιλιά της Βρετανίας.

Από την πλευρά τους, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ξεκαθαρίζουν ότι ο Βασιλιάς δεν θα έκανε ουδέποτε μία τόσο τόσο υψηλού προφίλ πολιτική πρόσκληση.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι η συνάντηση αυτή πιθανόν να κοστίσει (σε δημοτικότητα) στον Βασιλιά Κάρολο.

Εκτός από την «Daily Mail», και η «Guardian» σχολιάζει με… τακτ την κίνηση του Βασιλιά Καρόλου με την επικεφαλής της Κομισιόν στα ανάκτορα.

Υπό τον τίτλο «Το Νο 10 «γλύκανε» την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής με ένα φλιτζάνι βασιλικό τσάι», η βρετανική εφημερίδα έσπευσε να δώσει την δική της εκδοχή στην συνάντηση του πρωτότοκου γιου της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ με την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής.

«Η επικεφαλής της Κομισιόν και «παθιασμένη αγγλόφιλη» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο έπειτα από τη συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις . Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια προκειμένου να ρυθμίσουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη χώρα μετά την υπογραφή του Brexit», γράφει μεταξύ άλλων το βρετανικό δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, για την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η συνάντηση Kαρόλου – Φον ντερ Λάιεν στο Μπάκιγχαμ ήταν ένα είδος ανακωχής στη διαμάχη Βρυξελλών και Λονδίνου μετά το Brexit.

«ΕΕ και Λονδίνο κάνουν ειρήνη», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τo θέμα της Βορείου Ιρλανδίας.

«Η Ευρωπαική Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία στο Ουίνδσορ», επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα.Διαβάστε επίσης