Στο «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή των Κυκλάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9. Μια τέτοια ιδαίτερα αισθητή δόνηση σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη. Αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956. «Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους».