-->
18.05.2022

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας και στην Ελλάδα – «Όμικρον»: «Τρέχει» για μέτρα η Ευρώπη

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο νέο τοπίο, διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που διαμορφώνεται από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, καθώς η υγειονομική πίεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να κορυφωθεί τους «προσεχείς μήνες».

«Όλα τα εργαλεία»

Υπό αυτό το πρίσμα, την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε μέσο ανάσχεσης του κορωνοϊού διατύπωσε για χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge. «Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο μαζικός εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, ως οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στην προσβολή τους από τον ιό.

Η ίδια φιλοσοφία διέπει και τις πολιτικές για την πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων τις τελευταίες ώρες, αλλά και στην εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να οχυρωθούν από την νέα «απειλή», δηλαδή την παραλλαγή Omicron. Ακόμη και αν ο «θεός της Αθήνας» κάνει πράξη το «καλό σενάριο» για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συμβεί η «επιπεδοποίηση» της πανδημίας στα μέσα Δεκέμβρη, η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, ωστόσο, ανατρέπει πλήρως το ευρωπαϊκό σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο η «Omicron» αναμένεται να επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο χειμώνα, προκαλώντας μοιραία αυξημένες απώλειες.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Το σήμα για τον πανευρωπαϊκό συναγερμό με αφορμή την παραλλαγή Omicron έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» και ζητώντας παράλληλα «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19».

«Τρέχει» για μέτρα η Ευρώπη

Στο ευρωπαϊκό «χορό» των έκτακτων μέτρων για την νέα παραλλαγή μπήκαν χθες τόσο η Γερμανία, όσο και η Νορβηγία, μακραίνοντας τη λίστα με τα κράτη που «θωρακίζονται» ενόψει και των γιορτών. Στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου η κατάσταση στο σύστημα υγείας περιγράφεται ως «δραματική», επιβλήθηκε γενικό lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα εισόδου τους μόνο σε χώρους προμήθειας τροφίμων και φαρμακεία, ενώ υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού εισηγήθηκε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προχώρησε από πλευράς της η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση και τους δημόσιους χώρους.

Η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο ενόψει των γιορτών δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο και το χαλαρό κλίμα των ημερών. Για το λόγο αυτό, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός στον κ. Kluge κατά τη συνάντησή τους, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, μπροστά στη δίνη, στην οποία εκτιμάται ότι μπορεί να περιέλθει άμεσα η Ευρώπη, εξαιτίας της παραλλαγής Omicron.

Ως πιθανή, στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση». Στην ίδια κατεύθυνση, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την πορεία της παραλλαγής Omicron. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», στον απόηχο της δήλωσης της Προέδρου της Κομισιόν για την εκκίνηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη της όποιας απόφασης για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αναμένεται άμεσα, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον την εμβολιαστική ροή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο ότι διαθέσιμες είναι πλέον 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωστοποίησε χθες ότι «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση», καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική επίδοση, η οποία όμως χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να κορυφωθεί.

Διαβάστε επίσης