-->
28.09.2023

Στοχευμένες κινήσεις: Πως ο Μητσοτάκης δίνει πίσω στη μεσαία τάξη όσα είχε αποσπάσει ο Τσίπρας

Με στοχευμένες κινήσεις, λίγο πριν την τελευταία στροφή της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σύμμαχο το εμβολιαστικό σχέδιο προς την ανοσία, δίνει πίσω στη μεσαία τάξη, όσα είχε αφαιρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στα χρόνια της διακυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν εστιάζει μόνο στο κρίσιμο, έτσι κι αλλιώς, υγειονομικό πεδίο αλ΄΄α και στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση για μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, με το τέλος της παγκόσμιας περιπέτειας του κορονοϊού, επισημαίνει ότι η… αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά, τονίζει πως κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και έχει στραμμένη, εξακολουθητικά, την προσοχή του στη μεσαία τάξη και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Αυτό που μας ενδιέφερε στη διάρκεια της πανδημίας είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό, να προστατεύσουμε την εργασία, πρωτίστως να μη γίνουν απολύσεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Και η ανάκαμψη δεν πρέπει απλώς να δημιουργήσει πολλές δουλειές. Πρέπει να δημιουργήσει καλές δουλειές και στο επίκεντρο της δικής μου λογικής είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

 «Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα»

Οι μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν μία από τις αιχμές του κυβερνητικού «θέλω» να χτιστούν οι βάσεις για μία «ρωμαλέα», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάκαμψη. «Οι κινήσεις μας αποτελούν κεντρική πολιτική δέσμευση και προτεραιότητα. Και στον δρόμο που είχαμε ξεκινήσει να βαδίζουμε πριν από την πανδημία συνεχίζουμε. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, ωφελούνται, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές. Και τα μέτρα ελάφρυνσης γίνονται μόνιμα», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Όπως σημειώνουν, οι πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις:

-Θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία.

-Θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων.

-Θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Κάθε κίνηση στήριξης, κάθε μέτρο ελάφρυνσης είναι, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, τρανταχτή απόδειξη ότι η υγειονομική κρίση δεν ανέστειλε, σε καμία περίπτωση, την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πηγές, πρόκειται για επιλογές που βρίσκονται στον πυρήνα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής που μπορεί να επηρεάστηκε, αλλά δεν ανεστάλη από την πανδημία. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από τη στιγμή που δεν θα εφαρμοστεί το 2022 βγαίνει οριστικά από τον κατάλογο των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Στελέχη της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν την προεκλογική δέσμευση που είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη και θωράκιση της μεσαίας τάξης. Ήταν Απρίλιος του 2019, πριν από την κάλπη για την ευρωβουλή, όταν, μιλώντας στο Reuters, είχε διαμηνύσει ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη «όσα της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Με την υλοποίηση μίας ακόμα δέσμευσης, όπως τονίζουν παράγοντες, συνεχίζεται το «ξήλωμα» της θηλιάς της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη.

«Κινούμαστε λελογισμένα»

Πώς εξειδικεύονται, όμως, οι πέντε νέες φοροελαφρύνσεις:

-Μειώνεται από εφέτος, αλλά πια σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

-Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022.

-Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.

-Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

-Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

«Κινούμαστε λελογισμένα. Πάντα με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, που σημειωτέον έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία 10η αξιολόγηση, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Ποσό που αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022», σημειώνουν στελέχη.

Στοχευμένες «ενέσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, επισημαίνει ότι η μέριμνα του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου δεν στρέφεται μόνο στα «τραύματα» που αφήνει η πανδημία, αλλά και στο βιώσιμο της ανάπτυξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και για αυτό και η -ιατρικός όρος, δόκιμος όμως εν προκειμένω- «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Για αυτό και, παραδείγματος χάρη, εισηγηθήκαμε το πρόγραμμα για την εστίαση. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι όταν ο άλλος ανοίξει το εστιατόριό του πρέπει να αγοράσει προμήθειες. Και για να αγοράσει προμήθειες χρειάζεται ένα κεφάλαιο κίνησης», είπε («Άλφα») ο πρωθυπουργός. Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, αναμένεται ότι θα συστηματοποιηθούν οι στοχευμένες, οικονομικές «ενέσεις» και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και κλάδους. Όπως ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι. «Επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα. Για αυτό και η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι…κλείνω έναν διακόπτη», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.



Διαβάστε επίσης