-->
07.12.2022

Στον ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη – 750 μετασεισμοί συνολικά έως σήμερα στο Αρκαλοχώρι

750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δέκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και σημαντικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται και το φαινόμενο δείχνει σταδιακή εκτόνωση κάτι που όπως ανέφερε τον καθησυχάζει. Συγκεκριμένα ο γνωστός σεισμολόγος ανέφερε: «750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί από το Αρκαλοχώρι τις πρώτες δέκα ημέρες και φαίνεται σταδιακή εκτόνωση που με καθησυχάζει».

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας ανάρτησε ένα γράφημα και έναν χάρτη με τους με τα επίκεντρα των μετασεισμών. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τον μεγαλύτερο να ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα έφθασαν στην περιοχή και οι πρώτοι οικίσκοι προκειμένου να στεγάσουν τους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 34 οικίσκοι ενώ αναμένονται και άλλοι, καθώς και 15 οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των μαθητών.

Σύμφωνα με το cretapost 220 σεισμόπληκτοι μένουν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, 170 άτομα μένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε οικισμούς του δήμου Μινώα Πεδιάδος, 128 άτομα παραμένουν σε σκηνές και 40 άτομα φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

Διαβάστε επίσης