Search
Close this search box.
Search

Στουρνάρας: Η χώρα έχει ΠτΔ, η κ. Σακελλαροπούλου κάνει πολύ καλά τη δουλειά της

Πριν 1 έτος

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις τράπεζες, καθώς και κατά της ακρίβειας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Βασίλη Σκουρή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η χώρα έχει πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως άκομψη. Έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και είναι άδικο αυτό που γίνεται».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επαναπροταθεί η κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν με αφορά εμένα αυτό. Άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό. Εγώ σας είπα την άποψή μου, ότι είναι μια πολύ καλή πρόεδρος».

Γιάννης Στουρνάρας: Τα μέτρα για τις τράπεζες είναι λογισμένα – Δεν προκαλούν αστάθειες στο τραπεζικό σύστημα

Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Ταβάνι σε επιτόκιο δανείων δεν μπορεί να μπει, διότι υπάρχει νομισματική πολιτική. Υπάρχει μια μεθοδολογία το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να βάζουμε διοικητικούς περιορισμούς στα επιτόκια δανείων. Από εκεί και πέρα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι λογικά μέτρα τα οποία επιφέρουν ένα σχετικά μικρό κόστος για τις τράπεζες, αλλά έχουν όμως πολύ μεγάλη σημασία για την προστασία του καταναλωτή».

«Θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Αυτό όμως δεν το κρίνει κάποιος εύκολα. Δεν θα προκαλούσε αστάθειες στο τραπεζικό σύστημα. Τα μέτρα είναι λογισμένα. Δεν προκαλούν αστάθειες στο τραπεζικό σύστημα. Είναι τόσο όσο», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα υπερκέρδη, δήλωσε: «Δεν νομίζω να υπάρχουν σήμερα. Γιατί υπάρχει και μια παράθεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για το κεφάλαιο υπερκέρδη. Κοιτάξτε, μέχρι πρόπερσι τράπεζες είχαν σημαντικές ζημίες. Έχουν κέρδη, τα οποία ως ένα βαθμό, όμως, έχουν να κάνουνε με την νομισματική πολιτική. Τώρα που τα επιτόκια μειώνονται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθούν και τα κέρδη αυτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερκέρδη όμως».

“Οι δασμοί δημιουργούν πρόβλημα και στη χώρα που τους βάζει, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο”

Στην ερώτηση τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι δασμοί στην Ευρώπη για τη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Οι δασμοί δημιουργούν πρόβλημα και στη χώρα που τους βάζει, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Άρα, εάν τελικά προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο, ο κ. Τραμπ θα επιφέρει ζημιά και στην ίδια του τη χώρα σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί προεκλογικά, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η προσωπική μου άποψη θα ήταν ότι αν καθίσει στο τραπέζι μαζί με τους συμβούλους του, μαζί με ακαδημαϊκούς, μαζί με think tanks, τότε ελπίζω να πειστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα έκανε καλό στην Αμερική και δεν θα έκανε καλό στον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς για το τι τον φοβίζει ενόψει της νέας χρονιάς, είπε: «Αυτό που με φοβίζει είναι τα γεωπολιτικά, τα οποία συνεχίζουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και βεβαίως, ακριβώς το τι θα κάνει ο κύριος Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Τράπεζα».

«Τώρα ταυτόχρονα έχουμε μια πολιτική κρίση στην καρδιά της Ευρωζώνης, στις χώρες τις βασικές, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κι αυτό στην οικονομία έχει αρνητικές επιπτώσεις. Πιο πολύ στη Γαλλία, γιατί στη Γερμανία το πρόβλημα είναι -θα έλεγα- ότι επιλύεται, διότι η Γερμανία έχει επιβάλει ένα φρένο χρέους πάνω από το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο. Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα το αφαιρέσει».

Τέλος, αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η ακρίβεια είναι ένα διεθνές πρόβλημα.

«Ξεκίνησε από τις αλυσίδες αξίας που έσπασαν μετά την πανδημία. Επιδεινώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση, με την κλιματική αλλαγή που επηρέασε τις τιμές των τροφίμων. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πληθωρισμό κάπως ψηλότερο από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Είμαστε περίπου στο 2,9 με 3%, όταν η Ευρωζώνη έχει πέσει κοντά στο 2%. Πάντως οι προβλέψεις είναι ότι προς το τέλος του επόμενου έτους θα συγκλίνουμε», εξήγησε ο ίδιος.

«Χρειάζονται μέτρα να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων από κλάδους, και ειδικά από κρίσιμους, ώστε να απελευθερωθούν οι εισαγωγές, όπου υπάρχει πρόβλημα. Άρα οι συνταγές είναι κοινές για όλους», είπε κλείνοντας ο κ. Στουρνάρας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Σε «τείχος» προσέκρουσε η προσπάθεια της διοίκησης της «Βιολάντα» να επαναλειτουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας, όταν κατέθεσε εκ νέου φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με την σειρά της απέρριψε το αίτημα, καθώς και πάλι εντοπίστηκαν παραλείψεις. Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr, η διοίκηση της μπισκοτοβιομηχανίας έχει προχωρήσει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανοίξει το δεύτερο εργοστάσιο της «Βιολάντα», στο οποίο είχε μπει λουκέτο για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μην συνέβαινε μια νέα τραγωδία όπως αυτή με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες. Έτσι, πριν από περίπου 15 ημέρες, κατατέθηκε, από την πλευρά της διοίκησης της «Βιολάντα», εκ νέου φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την επαναλειτουργία του δεύτερου εργοστασίου. Από την πλευρά της, απέρριψε το σχετικό αίτημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εντοπίστηκαν ξανά παραλείψεις στο ζήτημα της πυρασφάλειας. «Δεν γνώριζα για την οσμή του υγραερίου» Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα», Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης, χθες (22/04) πέρασε εκ νέου το κατώφλι του ανακριτή Τρικάλων, για την συμπληρωματική απολογία του, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και για την πρόκληση σωματικών βλαβών, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πέντε νεκρές εργάτριες, άλλοι επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την φονική έκρηξη. Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι γνώριζε για την οσμή υγραερίου στο εργοστάσιο, ενώ φέρεται να επεσήμανε πως παραμένει στο πλευρό των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, ζητώντας εκ νέου την αποφυλάκισή του. Ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας κρατείται προσωρινά από τις 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι δικαστικές Αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Η πλευρά του κατηγορούμενου, προσέφυγε κατά της απόφασης, και τώρα μένει να φανεί εάν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερος ή να παραμείνει στη φυλακή.