Search
Close this search box.
Search

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συζητείται η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Πριν 9 μήνες

Σφοδρή αντιπαράθεση για το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, τις ευθύνες για την ανεπάρκεια των συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον τρόπο που αυτές πρέπει να αναζητηθούν αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η διαδικασία ξεκινά στις 10 το πρωί και σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 200 βουλευτές από ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε αρχικά πως η πρόταση εξεταστικής λειτουργεί παρελκυστικά και χαρακτήρισε το ΚΚΕ «δεκανίκι της ΝΔ». Φαίνεται ωστόσο ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να υπερψηφίσει τελικά την πρόταση ζητώντας ωστόσο και από την ΝΔ να στηρίξει παράλληλο αίτημα για διενέργεια προανακριτικής έρευνας. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσει επιμένοντας στην ανάγκη προανακριτικής έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή ενώ η «Νίκη» δεν έχει αποσαφηνίσει την στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία.

Τι αναφέρει η πρόταση του ΚΚΕ

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΚΚΕ ζητά πλήρη διερεύνηση των πολιτικών για τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε βάθος 26 ετών, αναδεικνύοντας ως «πρώτη πράξη του δράματος» την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας το 1997.

«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η οδυνηρή καθυστέρηση στη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την αποτροπή και τον περιορισμό των συνεπειών του όποιου ανθρώπινου λάθους στους σχετικούς χειρισμούς. Πρόκειται για την περιβόητη πλέον σύμβαση 717/2014 που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, 8,5 χρόνια μετά την ανάθεσή της, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κυβερνήσεων, που αποδείχθηκαν πολύ ικανές να υλοποιήσουν με διαδικασίες fast-track πολλά κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των ομίλων, αλλά εδώ κινήθηκαν με ρυθμούς χελώνας, με καθυστερήσεις και πάγωμα των διαδικασιών για προβλέψιμα προβλήματα στα περισσότερα αντίστοιχα δημόσια έργα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περισσός.

Οι θέσεις των κομμάτων

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να διευκρινιστεί πως η σύμφωνη γνώμη για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής δεν σημαίνει και υιοθέτηση του σκεπτικού της πρότασης του ΚΚΕ που αμφισβητεί συνολικά την πολιτική της Ε.Ε. «Οι έρευνες της εξεταστικής αφορούν τις συνθήκες, φωτίζουν τα πραγματικά αίτια, αναδεικνύουν τις χρόνιες παθογένειες και οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για να διορθωθούν λάθη και αστοχίες που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο» αναφέρουν χαρακτηριστικά από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας ενώ για τους λόγους απόρριψης προανακριτικής έρευνας σημειώνουν «οι προανακριτικές αφορούν πρόσωπα. Εμείς θέλουμε να φωτίσουμε τις πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος και όχι να λιθοβολήσουμε». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το αίτημα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική έρευνα αποτελεί μικροπολιτικό τακτικισμό που στοχεύει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και στην εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη προανακριτικής έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών από την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα εστιάσει κυρίως στην περίοδο 2019-23 του κ. Καραμανλή και θα αποφύγει αναφορές σε ενδεχόμενες ευθύνες της περιόδου 2015-19 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του τότε αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής περιλαμβάνει και τις δύο θητείες (Σπίρτζη – Καραμανλή) . Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι η πρόταση για εξεταστική επιτροπή εξυπηρετεί την πλειοψηφία και πιθανότατα θα επαναλάβει τις επιθέσεις κατά του Περισσού λέγοντας ότι το «ΚΚΕ είναι δεκανίκι» της κυβέρνησης.

Πέραν αυτών, όπως προανήγγειλαν οι Σωκράτης Φάμελλος και Θεοδώρα Τζάκρη, η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να ζητήσει την διεξαγωγή ξεχωριστών προανακριτικών ερευνών για την σύμβαση 717 και για το τραγικό δυστύχημα, αποσυνδέοντας με τον τρόπο αυτό τις δύο υποθέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσει την εξεταστική καθώς θεωρεί ότι αποτελεί «τακτικισμό που δίνει διέξοδο στη κυβέρνηση και οδηγεί στη συγκάλυψη».

Υπενθυμίζεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής προκειμένου να ερευνηθεί ο κ. Σπίρτζης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και ο κ. Καραμανλής για παράβαση καθήκοντος και απιστία.

Υπερ της πρότασης θα ταχθεί η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο να υπενθυμίζει πως το κόμμα του είχε καταθέσει αντίστοιχο αίτημα λίγες εβδομάδες μετά το δυστύχημα ενώ θετική στάση θα κρατήσει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη αναζήτησης και ποινικών ευθυνών.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.