-->
09.12.2023

Συμφωνία για επταήμερη εκεχειρία στο Σουδάν με εγγυητές Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ

Ο σουδανικός στρατός και η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) συμφώνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε επταήμερη εκεχειρία, όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν τίθεται σε ισχύ στις 09:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Ουάσινγκτον-Ριάντ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο «συμφώνησαν να διευκολύνουν την παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκαταστήσουν βασικές υπηρεσίες και να αποσύρουν στρατεύματα από νοσοκομεία και άλλες υποδομές ζωτική σημασίας», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως «ως γνωστόν, οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει παλαιότερα εκεχειρίες οι οποίες δεν τηρήθηκαν».

Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη εκεχειρία με εγγυητές την Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ-1
Σουδάν: Ενας μήνας εχθροπραξιών δίχως φως στον ορίζοντα – Σε συνεχή φόβο ζουν οι άμαχοι

Σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας, αυτήν τη φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές αποδέχθηκαν στην Τζέντα την ενεργοποίηση ενός διεθνούς μηχανισμού – υπό την ηγεσία ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας – για την επίβλεψη της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

Χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περιμένουν την εκεχειρία εν μέσω αεροπορικών επιδρομών, μαχών με βαρέα όπλα και πυρά πυροβολικού.

Στη χώρα αυτή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο του πληθυσμού που εξαρτιόταν από την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια πλέον την στερείται: αυτή λεηλατήθηκε ή διακόπηκε μετά τον θάνατο 18 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Επίσης υπάρχει έλλειψη χρημάτων καθώς οι τράπεζες, οι οποίες κατά κάποιους λεηλατήθηκαν, είναι κλειστές εδώ και έναν μήνα, ενώ οι τιμές των αγαθών έχουν εκτιναχθεί: οι τιμές των τροφίμων έχουν τετραπλασιαστεί και οι τιμές της βενζίνης εικοσαπλασιαστεί.

Ο πόλεμος που ξέσπασε ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στον στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ FSR) που διοικούνται από τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 750 ανθρώπους, προκαλέσει τον τραυματισμό χιλιάδων και αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκτοπιστούν ή να φύγουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.Διαβάστε επίσης