Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει τη Δευτέρα (12/2) στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με κορυφαίο θέμα το Κυπριακό. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα απεσταλμένη του στην περιοχή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ. Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό ζήτημα που προωθεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι η υποψηφιότητα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ελλάδας για την επόμενη διετία. Για τον σκοπό αυτό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει μια σειρά από συναντήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη με υψηλόβαθμα στελέχη και με αξιωματούχους από χώρες, από όλη την υφήλιο.
Θετικά εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα του διαλόγου, των συνομιλιών που υπήρξαν στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση, επιμένει στη λογική του δεδομένου συμμάχου
Δριμεία η κριτική προς την κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία υπενθυμίζοντας ότι η πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2018 έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η διεξαγωγή του 5ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι:
«H κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί “προκεχωρημένου φυλακίου” της Δύσης. Αντί για την πολυεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του “δεδομένου συμμάχου”».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και αναμένει άμεση ενημέρωση για το εάν υπάρχουν και ποιοι είναι οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16, αλλά και ενημέρωση για πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F-35. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι αντιτίθεται στην πολιτική Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό αλλά και ότι δεν θα αποδεχτεί αποδυνάμωση της ελληνικής άμυνας ειδικά στα νησιά.