Search
Close this search box.
Search

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας

Πριν 8 μήνες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη υποδέχτηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου την Πριγκίπισσα Κάκο του Akishino, της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν η μακροχρόνια φιλία και οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, με αφορμή και τη συμπλήρωση 125 ετών διπλωματικών σχέσεων.

Επισημάνθηκε επίσης η σημασία των ανταλλαγών σε πολιτιστικό και διαπροσωπικό επίπεδο, ενώ συζητήθηκε το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που ξετυλίγεται στο πλαίσιο του τρέχοντος «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας».

Στην Ακρόπολη η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας

Ο εορτασμός της 125ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ιαπωνίας, αυτή την εβδομάδα, που συνδυάζεται με το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας φέτος, έχει άρωμα από την αυτοκρατορική αυλή της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Από την Κυριακή η πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, κόρη του διαδόχου του ιαπωνικού θρόνου και ανιψιά του αυτοκράτορα, πραγματοποιεί εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, εκπροσωπώντας την Ιαπωνία στους εορτασμούς στην Ελλάδα.

Ενθουσιασμένη από την ξενάγησή της χθες το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Νίκο Σταμπολίδη, η πριγκίπισσα μοιράστηκε τις πρώτες εντυπώσεις της και μετέφερε τη βούληση της χώρας της για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς κατά την επίσημη τελετή εορτασμού που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη λίγες ώρες αργότερα.

«Νιώθω ευγνωμοσύνη για το γεγονός πως μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκομίσω μια μοναδική εμπειρία», είπε η πριγκίπισσα κατά το χαιρετισμό της για την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. «Ενθουσιάστηκα από την αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα, θαύμασα τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος που χτίστηκε πριν από 2.500 χρόνια» δήλωσε.

«Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός εξακολουθεί να εμπνέει την Ιαπωνία και σήμερα», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας πως ξαναδιάβασε κάποιους από τους μύθους του Αισώπου, που μεταφράστηκαν στα ιαπωνικά πριν από 4 αιώνες, πριν έρθει στην Ελλάδα.

Ο Πολιτισμός αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών και στη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα μας -πέρα από τις επίσημες συναντήσεις σήμερα στην Ηρώδου Αττικού- θα επισκεφθεί, όπως σημείωσε, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, που διαθέτει μια σημαντική συλλογή ιαπωνικής τέχνης, και την Ιερά Μονή Αγίας Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, όπου Ιάπωνες επιστήμονες έχουν συμβάλει στη συντήρηση τοιχογραφιών.

Εξέφρασε την ευχή η σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα και Ιαπωνία κατά το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024, που ανακηρύχθηκε κατά την περσινή επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο, «να βοηθήσει να διευρυνθεί η αλληλοκατανόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Η πριγκίπισσα Κάκο ευχήθηκε επίσης ευημερία στον ελληνικό λαό, κλείνοντας την ομιλία της με ένα «ευχαριστώ πολύ» στα ελληνικά.

Διαβεβαιώθηκε η βούληση για συνεργασία Αθήνας – Τόκιο

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στην επίσημη τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε κατά το χαιρετισμό της πως με την επίσκεψη της πριγκίπισσας, που συμπίπτει με τη συγκυρία του διπλού εορτασμού, «αποτίουμε τη δέουσα τιμή στο πλούσιο παρελθόν, στο στέρεο παρόν, αλλά κυρίως στο δυναμικό μέλλον των δύο χωρών».

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, που ανέβηκε εν συνεχεία στο βήμα, έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις που μπορεί να γίνει εφαλτήριο για στενότερη προσέγγιση των δύο λαών μέσα από τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Η υπουργός χάρισε στην πριγκίπισσα το πρώτο αντίτυπο της επετειακής έκδοσης της ιαπωνικής μετάφρασης του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία».

Τέλος, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επαναβεβαίωσε τη βούληση της Αθήνας «να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε από κοινού και με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη, για να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας προς όφελος των λαών μας, αλλά και της σταθερότητας, της προόδου και της ειρήνης στις περιοχές όπου ζούμε και στον κόσμο ολόκληρο».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.