Οι βρετανοί υγειονομικοί είχαν από την αρχή κρούσει τον κώδωνα και ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις, το αρμόδιο επιτελείο του Λονδίνου αποφάσισε τη χάραξη νέας πολιτικής περιορισμών στις μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγαρεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς.
Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη.
Μέχρι στιγμής, στα 59 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, μιλώντας για μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.
«Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ακόμη ο υπουργός.
«Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε.
Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βασικό θέμα την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα και πιστεύεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά.
Σύμφωνα με πηγές, η συνεδρίαση για την παραλλαγή B.1.1.529 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν την έκτακτη συνάντηση.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.
Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Delta θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.
Ο ντε Ολιβέιρα είπε ότι υπήρχαν χαρακτηριστικά στη νέα παραλλαγή που είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν με υψηλή μεταδοτικότητα. «Και το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση στα εμβόλια», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα συζητήσουν εάν η παραλλαγή θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern» ή όχι.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».
Νωρίτερα, Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Τι είναι η «σούπερ μετάλλαξη» κορωνοϊού της Μποτσουάνα που ανησυχεί τους επιστήμονες
Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, η οποία αναφέρεται και ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα,” και εργάζονται για να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειές της, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής για τις Μεταδοτικές Ασθένειες (NICD).
“Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, οι ειδικοί μας κάνουν υπερωρίες χρησιμοποιώντας όλα τα καθιερωμένα συστήματα επιτήρησης για να κατανοήσουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες” αυτού, δηλώνει ο καθηγητής του NICD Έιντριαν Πιούρεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ινστιτούτο.
Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη χώρα που εντόπισε το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα του νέου κορονοϊού πέρυσι. Το Βήτα είναι ένα από μόνον τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, που χαρακτηρίζονται στελέχη “ανησυχίας” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον του.
Η νέα παραλλαγή B.1.1.529 αναγνωρίστηκε την Τρίτη από τον Tom Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δημοσίευσε τις λεπτομέρειες σε ένα φόρουμ και στο Twitter. Οι 32 μεταλλάξεις ακίδας της παραλλαγής περιγράφονται ως “εξαιρετικά υψηλές”. Αρκεί να σημειωθεί ότι η παραλλαγή Δέλτα, που κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο έχει 16, σημειώνει το βρετανικό inews.
Just spotted: very small cluster of variant associated with Southern Africa with very long branch length and really awful Spike mutation profile including RBD – K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505Hhttps://t.co/kgA9c1hKDa
— Tom Peacock (@PeacockFlu) November 23, 2021
Η Francois Balloux, καθηήτρια βιολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε σύμφωνα με το Sky News: “Προς το παρόν, θα πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται στενά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον.” Πρόσθεσε ότι ο “αστερισμός” των μεταλλάξεων στο B.1.1.529 θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι “εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία”.
Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική. Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός, μόλις 3, είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Οι μεταλλάξεις είναι οι: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F.
Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού, αλλά ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του στελέχους θα μπορούν να εξαχθούν μόνο αν πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Σημειώνεται, ότι η Νότια Αφρική είχε εντοπίσει κι άλλο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το C.1.2, νωρίτερα φέτος, αλλά αυτό δεν έχει εκτοπίσει το πιο κοινό στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού και ακόμη αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό ποσοστό των κρουσμάτων βάσει της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού.