-->
03.12.2023

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η ανησυχία για τις ομιλίες Σημίτη, Βενιζέλου και Παπανδρέου

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής,  δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα έχουν και οι ομιλίες των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Κώστας Σημίτης θα μιλήσει αργά το βράδυ την Παρασκευή και οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την παρουσία των τριών πρώην προέδρων του κόμματος, εκ των οποίων οι δυο πρώτοι πρώην πρωθυπουργοί και ο τρίτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, επιδιώκει να σηματοδοτήσει την ενότητα και τη συσπείρωση του χώρου. Δεν είναι δε τυχαίο ότι πρόεδρος του συνεδρίου έχει οριστεί ο Πέτρος Ευθυμίου, ενώ σε φόρουμ που θα διεξαχθεί θα συμμετάσχει και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες:

Πρώτον, οι ομιλίες Σημίτη και Βενιζέλου, που σήμερα βρίσκονται εκτός του κόμματος (ο Παπανδρέου είναι βουλευτής του κόμματος), θα είναι τυπικές ή θα αποτελούν «νουθεσίες», έστω και προσεκτικές, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Θα βάζουν πήχη και θα υποδεικνύουν στρατηγικές προς το κόμμα ή θα περιοριστούν σε ένα απλό χαιρετισμό;

Σημίτης και Βενιζέλος, άλλωστε, τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ενδιαφέρον εάν ο Παπανδρέου αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «προοδευτικής συνεργασίας».

Δεύτερον, θα είναι καλή η εικόνα να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην έναρξη του συνεδρίου, δίπλα στον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια περίοδο που θέλει να αποστείλει ισχυρό μήνυμα ανανέωσης;

«Η εικόνα αυτή θα είναι για μας  το καλύτερο δώρο», λένε άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι θα θυμίζει στους «πασοκογενείς» ψηφοφόρους τους λόγους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζει αν και πώς θα τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αν, δηλαδή, ο διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος τις δυο τελευταίες φορές, θα θελήσει να διατηρήσει την ομάδα του παρουσιάζοντας πλατφόρμα ή όχι.Διαβάστε επίσης