Search
Close this search box.
Search

Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο ανεξέλεγκτα στη Γη – Ενδέχεται να πέσουν και στην Ελλάδα

Πριν 2 έτη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσουν στη Γη συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο.

Να πούμε πως ο κίνδυνος να πέσουν κομμάτια του στην Ελλάδα είναι μικρός, κανείς όπως δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κάποια κατοικημένη περιοχή τόσο στην χώρα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν λίγες μέρες η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς το δεύτερο κομμάτι του διαστημικού σταθμού της. Ο τεράστιος πύραυλος Long March 5B των 53 μέτρων και 23 τόνων που το μετέφερε όμως, αναμένεται να κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα την Κυριακή και κατά πάσα πιθανότητα δε θα καεί ολόκληρος. Κάποια κομμάτια του θα φτάσουν στο έδαφος και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4-9 τόνους υλικών.

O Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA) αναφέρει πως ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March 5B (με την κωδική ονομασία CZ-5B) που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, βρίσκεται σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη.

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φύσης της επανεισόδου, υπάρχει μία μη μηδενική πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια σε κατοικημένη περιοχή – πάνω από το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα πιθανά σημεία σύγκρουσης. Μία επανείσοδος αυτού του μεγέθους δε θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης και ο γενικός κανόνας είναι πως το 20-40% της μάζας του αντικειμένου θα φτάσει στο έδαφος, αν και εξαρτάται και από το σχεδιασμό του. – Aerospace Corporation

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να προσγειωθούν συντρίμμια είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.

Τα καλά νέα είναι πως οι πιθανότητες να προκαλέσει ζημιές σε κατοικημένες περιοχές είναι πολύ μικρές. Τα κακά νέα είναι πως δε γνωρίζουμε με ακρίβεια πού θα πέσει. Οι αστρονόμοι το παρακολουθούν και η ζώνη πτώσης φαίνεται στην εικόνα παραπάνω. Οι κίτρινες και μπλε γραμμές δείχνουν την πιθανή περιοχή της επανεισόδου.

Μιλώντας και με αριθμούς, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου από το συγκεκριμένο πύραυλο, μόλις μία στο τρισεκατομμύριο. Για χάρη σύγκρισης να πούμε πως η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός είναι 80.000 φορές μεγαλύτερη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.