Ο ηγέτης των ανταρτικών δυνάμεων της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δήλωσε ότι όσοι έχουν συμμετάσχει σε βασανισμούς και φόνους κρατουμένων στις συριακές φυλακές δεν θα λάβουν χάρη. «Θα τους καταδιώξουμε στην Συρία και θα ζητήσουμε από τις χώρες να παραδώσουν όσους διέφυγαν για να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο αλ-Τζολάνι σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι της συριακής κρατικής τηλεόρασης στο Telegram.
Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα είναι επιφυλακτική με την κατάσταση στην Συρία να παραμένει ρευστή αφού, ακόμα και πριν λίγο έγιναν αναταράξεις, καθώς ο τάφος του πατέρα του ανατραπέντος προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, πυρπολήθηκε στη γενέτειρά του, την Καρντάχα, σύμφωνα με πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τα πλάνα από το πρακτορείο ειδήσεων AFP, αντάρτες μαχητές φαίνεται πως παρακολουθούν μέρη του τάφου να καίγονται.
Ταυτόχρονα, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μεταβαίνει στην Ιορδανία σήμερα και έπειτα στην Τουρκία για συνομιλίες για το θέμα της Συρίας.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ζητά συγκράτηση και καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι παραβιάζουν τη συμφωνία του 1974 και δεν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και σύστησε συγκράτηση προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Νωρίτερα με δηλωσή του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τη νέα ηγεσία αναφορικά με την τύχη των ρωσικών βάσεων στη Συρία.
Μπέρμποκ: Ανθρωπιστική βοήθεια 8 εκατομμυρίων
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την πλευρά της, Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη Συρία, ενώ κάλεσε την Τουρκία και το Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.
«Βλέπουμε μια στιγμή ελπίδας», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι «κάθε άλλο παρά σταθερή» και ζήτησε συντονισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Κάλεσε επίσης την Τουρκία και το Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τον σχηματισμό της νέας συριακής κυβέρνησης.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τορπιλιστεί από έξω ο εσωτερικός συριακός διάλογος. Γείτονες όπως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι οποίες διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα ασφαλείας, δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία», τόνισε η υπουργός. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Συρία θα βρει τον δρόμο για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον για όλους, συνέχισε και επισήμανε ότι «μια πολιτική κυβέρνηση αποδεκτή από όλες τις πλευρές θα πετύχει μόνο εάν όλες οι μειονότητες και οι πολιτικές ομάδες είναι στο τραπέζι και μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους». «Η Συρία δεν θα πρέπει να ξαναγίνει πεδίο αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων», ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ανταρτών και του Βερολίνου. Όπως είπε ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ηγέτες της HTS μίλησαν με μετριοπάθεια και υποσχέθηκαν σταθερότητα και ηρεμία.
Η κυρία Μπέρμποκ ανακοίνωσε ακόμη τον ορισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Τομπίας Λίντνερ ως ειδικού συντονιστή για την Συρία, προκειμένου, όπως επισήμανε, «να αναβαθμιστεί» η γερμανική παρουσία στην χώρα.
«Θα εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων», λέει ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ
Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα έδωσε ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ αλ Μπασίρ. Είπε ότι η πρόθεσή του είναι να φέρει πίσω εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από το εξωτερικό, και να προστατεύσει όλους τους πολίτες, όλες τις μειονότητες της χώρας.
Παραδέχτηκε όμως σε αυτή τη συνέντευξη ότι θα είναι δύσκολη η ανοικοδόμηση της χώρας επειδή δεν υπάρχει ξένο συνάλλαγμα, αλλά και δεν υπάρχουν λεφτά στα κρατικά ταμεία. Ο Αλ Μπασίρ μίλησε μετά τον διορισμό του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι την 1η Μαρτίου, όπως είπε ο ίδιος και χθες είχε τις πρώτες επαφές με το προσωρινό υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο.
Την ίδια ώρα είχαμε νέες δηλώσεις από τον αλ Τζολάνι, τον αρχηγό των ισλαμιστών ανταρτών στο Sky News ο οποίος ρωτήθηκε για τις προθέσεις του και για τους φόβους της Δύσης απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες. Eίπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή της Συρίας στο χάος και ότι δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται καθώς και ότι σκοπός του είναι η Συρία να ανοικοδομηθεί.
Πώς επηρεάζεται το εθνοτικό μωσαϊκό της χώρας μετά την πτώση Άσαντ
Σε μόλις δύο εβδομάδες, Σύροι αντάρτες που ξεκίνησαν την προέλασή τους από τον θύλακα που διατηρούσαν στα βορειοδυτικά της χώρας κατέλαβαν μια σειρά από μεγάλες πόλεις, πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα Δαμασκό και ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Όμως, ενώ πολλοί στη χώρα γιορτάζουν την πτώση μιας οικογενειακής δυναστείας που κυβέρνησε τη Συρία με σιδερένια πυγμή, το μέλλον είναι αβέβαιο και η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς μια σειρά από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών ελέγχουν διάφορα μέρη της χώρας.
Καθεμία από αυτές θα επηρεαστεί διαφορετικά ανάλογα με την πολιτική, κοινωνική και ιστορική σχέση τους με το καθεστώς και την ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Ας δούμε ξεχωριστά τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες:
Καθεμία από αυτές θα επηρεαστεί διαφορετικά ανάλογα με την πολιτική, κοινωνική και ιστορική σχέση τους με το καθεστώς και την ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Ας δούμε ξεχωριστά τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες:
Άραβες Σουνίτες
Οι Σουνίτες Άραβες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας και ήταν ιστορικά περιθωριοποιημένοι υπό το καθεστώς του Άσαντ, στο οποίο κυριαρχούσε η μειονότητα των Αλαουιτών (μια αίρεση του σιιτικού Ισλάμ). Η καταστολή της σουνιτικής αντιπολίτευσης από το καθεστώς, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του 2011, δημιουργούσε συνεχώς σημαντικές εντάσεις. Με την πτώση του Άσαντ έπεφτε, οι Σουνίτες ασφαλώς θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο, καθώς πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι σουνίτες. Ωστόσο, ο κίνδυνος θρησκευτικής βίας και η άνοδος ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων (όπως το ISIS ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις) θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις για τις σουνιτικές κοινότητες, ειδικά σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται αυτές οι εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Κούρδοι
Οι Κούρδοι αποτελούν σημαντική εθνική μειονότητα, ιδιαίτερα στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία. Ενώ ορισμένες κουρδικές ομάδες είχαν διατηρήσει μια σχετικά ουδέτερη στάση απέναντι στον Άσαντ, άλλες (όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) είχαν σχηματίσει συμμαχίες με το καθεστώς σε ορισμένες περιοχές, ειδικά όσον αφορά την αυτονομία και τη στρατιωτική συνεργασία κατά του ISIS. Μετά την ανατροπή Άσαντ, οι Κούρδοι μπορεί να πιέσουν για μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμα και ανεξαρτησία, καθώς έχουν ήδη δημιουργήσει την ημιαυτόνομη περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προκύψουν εντάσεις τόσο με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία (που θεωρούν τις κουρδικές ομάδες ως τρομοκράτες) όσο και με άλλες εθνοτικές ομάδες στη Συρία, οδηγώντας ενδεχομένως σε σύγκρουση για τον εδαφικό έλεγχο.
Άραβες Αλαουίτες
Οι Αλαουίτες είναι μια σιιτική αίρεση στην οποία ανήκει και ο Μπασάρ αλ Άσαντ και αποτελούσαν τη δεξαμενή απ’ όπου προέρχονταν τα σημαντικότερα στελέχη του καθεστώτος του. Η κοινότητα των Αλαουιτών κατείχε σημαντική πολιτική και στρατιωτική εξουσία υπό τον Άσαντ και η θέση τους στην κοινωνία ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την μακροημέρευση του καθεστώτος. Μετά την απώλεια της εξουσίας από τον Άσαντ, υπάρχουν φόβοι ότι οι Αλαουίτες μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίποινα από σουνιτικές ομάδες, καθώς συχνά συνδέονταν με την καταπίεση της σουνιτικής πλειοψηφίας και τις βάναυσες τακτικές που χρησιμοποιούσε το καθεστώς. Στο χειρότερο σενάριο, οι Αλαουίτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προσπάθειες περιθωριοποίησης ή ακόμη και εθνοκάθαρσης σε περιοχές όπου παλαιότερα κυριαρχούσαν.
Χριστιανοί
Οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας ήταν ιστορικά μια μικρή αλλά σημαντική μειονότητα. Επί Άσαντ, πολλοί Χριστιανοί ένιωθαν σχετικά προστατευμένοι από την άνοδο ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων, λόγω της κοσμικής και αυταρχικής πολιτικής του καθεστώτος. Οι Χριστιανοί είχαν ταχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Άσαντ, φοβούμενοι ότι η πτώση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες διώξεις από ισλαμιστικές δυνάμεις όπως ο ISIS. Με την πτώση του Άσαντ, το μέλλον των Χριστιανών είναι πια αβέβαιο, ιδιαίτερα σε περιοχές που ελέγχονται από τζιχαντιστικές ομάδες, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και κίνδυνο εκτοπισμού ή περαιτέρω περιθωριοποίησης, αν μια πιο ριζοσπαστική σουνιτική ή ισλαμιστική κυβέρνηση ανέβει στην εξουσία.
Αρμένιοι
Οι Αρμένιοι στη Συρία, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Χαλέπι και η Δαμασκός, αποτελούν μια μικρή μειονότητα, αλλά ιστορικά έχουν διατηρήσει έναν βαθμό αυτονομίας εντός της Συρίας. Πολλές αρμενικές κοινότητες υποστήριζαν τον Άσαντ, καθώς θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση —ειδικά με τη μορφή σουνιτικών ισλαμιστικών ομάδων— θα ήταν πιο επικίνδυνη. Πλέον, οι Αρμένιοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένη πίεση, τόσο από ισλαμιστικές ομάδες εχθρικές προς τις μη μουσουλμανικές μειονότητες όσο και από περιφερειακούς παράγοντες με ανταγωνιστικά συμφέροντα. Μπορεί η πτώση του Άσαντ να τους δώσει περισσότερη ελευθερία σε ορισμένες πτυχές, όμως την ίδια στιγμή μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια και την ταυτότητά τους.
Δρούζοι
Οι Δρούζοι, μια θρησκευτική μειονότητα κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της Συρίας, επιδίωξαν ιστορικά να διατηρήσουν έναν βαθμό αυτονομίας και ουδετερότητας στη σύγκρουση, προσπαθώντας συχνά να αποφύγουν να πάρουν πλευρά στον πόλεμο. Ενώ ορισμένοι ηγέτες των Δρούζων είχαν ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς Άσαντ για προστασία, άλλοι είχαν αντισταθεί. Η πτώση του Άσαντ μπορεί να αφήσει τους Δρούζους ευάλωτους σε αντίποινα τόσο από δυνάμεις πιστές στον Άσαντ, όσο και από σουνίτες εξτρεμιστές. Δεδομένης της ισχυρής αίσθησης ταυτότητας της κοινότητας των Δρούζων και της προστασίας της θρησκευτικής τους αυτονομίας, μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχος θρησκευτικής βίας ή πίεσης από αντίπαλες ομάδες.
Άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες
Υπάρχουν επίσης μικρότερες κοινότητες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, των Ασσυρίων και διαφόρων άλλων χριστιανικών αιρέσεων, που μπορεί πλέον να αντιμετωπίσουν διαφορετικά επίπεδα πίεσης ή περιθωριοποίησης. Πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέες απειλές από ριζοσπαστικές ομάδες που θα επιδιώξουν να επιβάλουν αυστηρούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς κανόνες.