Search
Close this search box.
Search

Συρίγος: Θα παραταθεί το εξάμηνο στα πανεπιστήμια για τα εργαστήρια -Τι θα γίνει με τα σχολεία

Πριν 3 έτη

Για τον σχεδιασμό που γίνεται για τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Το ζήτημα του σταδιακού ανοίγματος δραστηριοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Συρίγος ερωτήθηκε για τα πανεπιστήμια και είπε ότι «(τα πανεπιστήμια) είναι γνωστό από τις 22 Φεβρουαρίου που υπογράφηκε σχετική απόφαση ότι μέχρι τις 4 Ιουνίου θα λειτουργήσουν μόνο με τηλεκπαίδευση».

Το ζήτημα που προκύπτει, συνέχισε, αφορά τις «κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις και εργαστηριακά μαθήματα. Για τις κλινικές ασκήσεις που αφορούν σε σχολές υγείας κοιτάζουμε να δούμε αν θα μπορέσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ώστε να μπορούν να μπουν στα νοσοκομεία και να κάνουν τις ασκήσεις τους. Όσοι θα μπουν σε νοσοκομεία ή σε δομές υγείας θα είναι εμβολιασμένοι. Σύνολο κλινικές και πρακτικές ασκήσεις είναι 148.000 άτομα. Για τις κλινικές ασκήσεις, πιστεύω ότι ο εμβολιασμός των φοιτητών θα μπορέσει να γίνει πριν το Πάσχα» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, «η επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν τώρα. Αλλά θα εξαρτηθεί και από την επιτροπή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, υπό τις παρούσες συνθήκες το βλέπω δύσκολο να γίνουν πριν το Πάσχα. Θα παραταθεί όσο χρειαστεί το εξάμηνο για τα εργαστηριακά μαθήματα, ώστε να ολοκληρωθούν κανονικά. Για τις κατατακτήριες περιμένουμε από την επιτροπή των ειδικών, δεν το βλέπω να γίνονται πριν το Πάσχα» σημείωσε.

Τι συζητείται για σχολεία και πρώην ΤΕΙ
Αναφερόμενος στα ΤΕΙ που εντάχθηκαν σε ΑΕΙ και δεν δίνουν πτυχία στους φοιτητές τους, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα σε ΤΕΙ που δεν έχουν καθόλου καθηγητές. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Είναι ένα από τα πολλά παρατράγουδα της μετατροπής των ΤΕΙ σε ΑΕΙ μέσα σε μια νύχτα. Άλλαξε το ΤΕΙ κατεύθυνση, έφυγαν οι καθηγητές πήγαν σε άλλες θέσεις, και ξαφνικά υπάρχουν μαθήματα που δεν μπορούν να διδαχτούν. Δεν είχα φανταστεί την έκταση του φαινομένου. Κάθε μέρα ανακαλύπτεις τέτοια πράγματα. Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που δεν έχουν καθηγητές, και φτιάχτηκαν μέσα σε μία νύχτα. Έρχονται ωριαίοι καθηγητές που εργάζονται κάποιες ώρες τη βδομάδα. Έχουν βγει ήδη θέσεις για 1050 μέλη ΔΕΠ, οι περισσότερες έχουν καλυφθεί. Έχουν δοθεί αρκετές χιλιάδες θέσεις για να κάνουν μάθημα διδακτορικοί φοιτητές. Θεωρητικά οι ανάγκες καλύπτονται. Το θέμα είναι πώς μπορείς να φτιάξεις τμήματα που να μπορούν να έχουν κανονικό πρόγραμμα σπουδών».

«Εκ των πραγμάτων είμαστε σε μια διαδικασία στην οποία διαρκώς κοιτάζουμε όλα τα προβλήματα. Ο δικός μου στόχος είναι πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης να ξαναφτιάξουμε το τεχνικό τμήμα, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τέχνες που αυτή τη στιγμή λείπουν από την ανώτατη εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Συρίγος είπε ότι «συζητάμε για το άνοιγμα όλων των σχολείων με τους ειδικούς. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κάνουμε επιλογές για το πού θα δοθεί προτεραιότητα».

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Ο καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει και την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επισήμανε το εξής:

«Δεν βλέπω το τηλεφώνημα Μπάιντεν άσχετο από την παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις των εκπροσώπων των τριών δυνάμεων που πήραν μέρος στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ούτε την παρουσία ξένων πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά που είχαν πάρει μέρος ακριβώς από τη Nαυαρίνου. Όποιος τρίτος το διαβάζει αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει το γεγονός σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Όλα αυτά δείχνουν τις ισχυρές συμμαχίες της χώρας μας. Ο συμβολισμός ήταν ότι το ελληνικό κράτος βαδίζει προς τον τρίτο αιώνα της ζωής του με ισχυρές συμμαχίες»

Καρότο και μαστίγιο από τους 27 στην Τουρκία
«Για το ανακοινωθέν της ΕΕ, για μία ακόμα φορά παρατηρούμε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μπαίνουν κάτω από τον τίτλο ανατολική Μεσόγειος. Η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία ως προς το πρίσμα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η παράγραφος 12 που ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και μονομερείς ενέργειες, η ΕΕ θα επανεξετάσει όλη της τη στάση. Η ΕΕ δύσκολα παίρνει αποφάσεις. Είναι 27 κράτη μέλη τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν, το καθένα με τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 να έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία. Και ο Μακρόν δε θα συγκρουστεί με τη Γερμανία, από τη στιγμή που η Γερμανία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

«Οι μόνες κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία και να τη ζημιώσει είναι κυρώσεις στο θέμα των οπλικών συστημάτων. Τρία κράτη δε θέλουν να πάρουν μέτρα σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία για τρέχοντα προγράμματα. Πιο αποτελεσματικές ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις. Οι κυρώσεις που ζητήσαμε και ζητάμε αφορούν στον στρατιωτικό τομέα. Πρέπει να γεμίσει το τραπέζι με διεκδικήσεις μας, ώστε να πάρουμε κάτι από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Έχουμε τρία σημαντικά σημεία στο ανακοινωθέν. Η Τουρκία δεν παίρνει τη χρηματική βοήθεια που ήθελε για τους πρόσφυγες. Επίσης, είναι υπό τον όρο της αιρεσιμότητας τα θετικά βήματα της ΕΕ προς την Τουρκία. Ακόμα, αναφέρονται ρητώς επιθετικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παράνομες γεωτρήσεις. Αυτά δεν υπήρχαν στο κείμενο του Δεκεμβρίου, τώρα υπάρχουν», τόνισε ο κ. Συρίγος αναφορικά με τα θετικά του ανακοινωθέντος της ΕΕ για την Τουρκία.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Συρίγου:

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.