Εκτη στη σειρά των 5+1 προτεραιοτήτων των υποψηφίων να διαδεχθούν τον Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι η προσεχής μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την Κουμουνδούρου συνολικά να δείχνει πως τις θεωρεί χαμένη υπόθεση, ως φυσική συνέχεια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών.
Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμβολική υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων –τελικώς, σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τον προοδευτικών αντιλήψεων πρώην καλαθοσφαιριστή Ν. Παππά– είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στους κομματικούς διαδρόμους είναι κοινό μυστικό ότι και αυτό το ζήτημα, δηλαδή της επιλογής προσώπου για την αναμέτρηση της Αθήνας, έχει περισσότερο χαρακτηριστικά βαρόμετρου στην κούρσα διαδοχής, της οποίας ο οδικός χάρτης έχει άλλους κρίσιμους σταθμούς για τους διεκδικητές της ηγεσίας.
Οι σταθμοί αυτοί είναι:
1) Ασφαλώς η ημέρα της εκλογής.
2) Αμέσως μετά η (παραδοσιακή) ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
3) Το πλαίσιο αλλαγών και ανασυγκρότησης του κόμματος και ταυτόχρονα η νέα στρατηγική και η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής απέναντι σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.
4) Η επόμενη εκλογική μάχη που θα δοθεί με την υπογραφή πλέον του νέου/ας αρχηγού, στις αρχές Ιουνίου 2024, για την Ευρωβουλή.
Υπενθυμίζεται ότι, έως τώρα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την αρχηγία τέσσερα πρόσωπα: η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ν. Παππάς, ο Στ. Τζουμάκας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ωστόσο, οι συχνότατες δημόσιες εμφανίσεις (στη Βουλή και στα ΜΜΕ) του αναδειχθέντος ως «μεταβατικού» – προσωρινού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου έχουν αρχίσει να δημιουργούν την αίσθηση πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ως πέμπτη υποψηφιότητα.
«Με ενδιαφέρει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών που διαγνώστηκε στις εκλογές. Να έχουμε ένα νέο δυνατό κόμμα με πολιτική πρόταση που να διεκδικεί και να εξασφαλίζει την προοδευτική διακυβέρνηση», έλεγε πρόσφατα (Realnews) ο κ. Φάμελλος.
«Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει, να αποκτήσει άμεσα ισχυρή παρουσία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα για να επανέλθει σύντομα σε κυβερνητική τροχιά», επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου (Center TV Καβάλας).
«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική παράταξη με ευρύτητα, από την Αριστερά έως το Κέντρο, με ένα πρόγραμμα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, αναπτυξιακό, το οποίο θα δώσει και τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία», σημειώνει ο κ. Παππάς (Ράδιο Θεσσαλονίκη).
«Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμεριστούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7%-12% εδώ και 50 χρόνια», αναφέρει ο κ. Τζουμάκας.
«Για να επιτευχθεί η ανάκαμψη θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Γιατί μπορεί να απευθύνεται σε όλους, να παράγει, ως Αριστερά, επιχειρήματα που να μπορούν να πείσουν όλους, αλλά για να είναι αξιόπιστος πρέπει να είναι ξεκάθαρο από ποια αφετηρία το κάνει», υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος.