Για δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών φέρεται να μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου – Πολιτική η ρίζα της κρίσης, φέρεται να είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος
Με την πλειοψηφία να τίθεται υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα Αχτσιόγλου αποφασίζει μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη για τις επόμενες κινήσεις της. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι αν θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούνται δεδομένες. Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα αποχωρήσουν όλοι μαζί οι «6+6», ή αν θα αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του, αποχωρώντας είτε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, είτε ακόμη και παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να σταματήσουν οι «διαρροές» στελεχών και βουλευτών από το κόμμα της Κουμουνδούρου, καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει πλέον τίποτα που να μπορεί να καταστήσει βιώσιμη τη συμβίωση μεταξύ των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις στην πανελλαδική συνδιάσκεψη τόσο της Έφης Αχτσιόγλου, όσο και του Νάσου Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με όσα διάρρευσαν από τη συνδιάσκεψη, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών με τη νέα ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας ότι θα μπορούσε – η νέα ηγεσία του κόμματος – να δράσει με διαφορετικό τρόπο μετά τις εσωκομματικές εκλογές και να μην κάνει διχαστικές επιλογές.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά του φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει κρίση με στοιχεία διάλυσης, τονίζοντας ότι η ρίζα της κρίσης αυτής είναι πολιτική και η νέα ηγετική ομάδα αρνείται να το αποδεχτεί και αναζητάει εσωτερικούς εχθρούς αντί να συζητήσει για την ουσία της πολιτικής. Φέρεται να πρόσθεσε δε, ότι οι τελευταίες επιθέσεις που έγιναν δημιουργούν ένα κλίμα που μοιάζει με βούρκο.
Η πανελλαδική συνδιάσκεψη των «6+6» ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, ωστόσο αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκαν. Ωστόσο, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου, καθώς ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιδράσεις και της «άλλης πλευράς» και ιδιαίτερα του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.
Ηλιόπουλος: «Να φύγουμε από τον βούρκο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νάσος Ηλιόπουλος εισηγήθηκε να μην αποχωρήσουν σήμερα και να αρχίσουν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη. Κοινή άποψη, που επικρατεί, είναι ότι “η κατάσταση δεν πάει άλλο”, αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι βουλευτές που θα φύγουν είναι οκτώ, ώστε μαζί με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Πέρκα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Νάσου Ηλιόπουλου ότι “δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και οι επιθέσεις Πολάκη”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Νοεμβρίου, ο Νάσος Ηλιόπουλος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, και έπειτα από συνεδρίαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αποχωρεί. «Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος, όπως η ομιλία του νέου Προέδρου στο ΣΕΒ, η ανακοίνωση του κόμματος για την Παλαιστίνη, αλλά και η σταδιακή αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκολπώνοντας επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» αναφέρεται σχετικά στο κείμενο της αποχώρησής τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποιεί διαδοχικά ανοίγματα προς τα μέλη της τάσης, έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει τα στελέχη της για… αποστασία, σε περίπτωση που επιλέξουν τελικά την έξοδο από το κόμμα. Όπως είπε, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Εκτός από τις αιτιάσεις περί «αποστατών», το κλίμα ανάμεσα στα μέλη της τάσης βάρυνε απότομα η χθεσινή ανάρτηση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της συναδέλφου του και μέλους των «6 συν 6», Σίας Αναγνωστοπούλου. Αφορμή τα σχόλια της κ. Αναγνωστοπούλου για μια συνέντευξη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον τελευταίο να επισημαίνει στα κοινωνικά δίκτυα πως «Το απέδειξα και τον Μάρτιο του 2022 όταν μετά τη δημόσια επίθεση μου στον Πλεύρη και τη Γκαγκα, λάβατε αμέσως εσύ και ο σύζυγός σου την αντιική θεραπεία με paxlovid που δικαιούσασταν αλλά δεν σας χορηγούσαν. (φωτο 3-4-5). 2)ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!!».
Σηκώνοντας το γάντι, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός και μέλος της τάσης «6 συν 6», Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε πως «δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση με τον σ. Πολάκη. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και γνωρίζουμε και οι δύο καλά τι σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση και τι προσωπική επίθεση». Η ίδια κατέληγε πως «Υ. Γ. Ούτε θα μπω στη διαδικασία να πω δημοσίως αν και πότε στάθηκα δίπλα του σε δύσκολες φάσεις δικές του».
Μπροστά στην έκταση που έλαβε το ζήτημα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες τόσο στον Παύλο Πολάκη, όσο και στη Σία Αναγνωστοπούλου. Ακολούθως, ο κ. Πολάκης φέρεται να τηλεφώνησε με τη σειρά του στη Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς το περιεχόμενο των συνομιλιών να έχει γνωστό.Το παρασκήνιο
Το γεγονός, ωστόσο, ότι το «θερμό επεισόδιο» έλαβε χώρα ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της ομάδας Αχτσιόγλου προκάλεσε έντονη αναταραχή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και δυσφορία σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες στη σημερινή διαδικασία. Πολύ περισσότερο, όταν στις τάξεις των «νεοπροεδρικών» υπήρχε αναμονή όλη μέρα χθες για τις εξελίξεις, με κορυφαία στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους σε περίπτωση που η τάση αποφασίσει να αποχωρήσει από το κόμμα, καθώς «δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει μια ολόκληρη γενιά», όπως παρατηρούσαν.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης επέλεξε την σημερινή ημέρα, για να επιτεθεί στη Σία Αναγνωστοπούλου δεν περνά απαρατήρητο από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι οι επίμαχες δηλώσεις της βουλεύτριας του κόμματος είχαν γίνει πολλές ημέρες πριν, χωρίς να εγείρουν μέχρι χθες το απόγευμα την αντίδραση του Βουλευτή Χανίων. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι η ανάρτηση του κ. Πολάκη προστίθεται στη φαρέτρα των επιχειρημάτων υπέρ της εξόδου για την τάση «6 συν 6», ωθώντας τους προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ υπενθυμίζουν τη σφοδρή αντιπαράθεση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού με στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία και τελικά επέλεξαν την έξοδο, από την παραμονή τους στην Κουμουνδούρου.
Με αυτά τα δεδομένα, τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» φέρονται στον προθάλαμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν λάβει κανείς υπόψη την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών της από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα συμμετάσχουν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη. Πολλά εκ των οποίων δεν αποκλείεται να είχαν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα, αν δεν ανέμεναν την σημερινή διαδικασία, για να δρομολογηθεί η «συντεταγμένη» στάση τους απέναντι στην Κουμουνδούρου.
Το σχίσμα, άλλωστε, με την νέα ηγετική ομάδα υπογραμμίστηκε και στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τόσο με την αποστροφή του κ. Κασσελάκη περί «αποστασίας», όσο και με τις τοποθετήσεις αρκετών εκ των «νεοπροεδρικών», οξύνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, για την οποία κάνουν λόγο τα στελέχη της τάσης «6 συν 6». Για ορισμένα εξ’ αυτών, η πορεία τους εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «προδιαγεγραμμένη», καθώς εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να εξωθηθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαβλέποντας μια βίαιη μετάλλαξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη περί του μαξιλαριού των 37 δις ευρώ. Ως κυβερνητικά στελέχη της διακυβέρνησης Τσίπρα αρκετά εκ των στελεχών της τάσης, κρίνουν πως η παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ημερομηνία λήξης ούτως ή άλλως, καθώς οι εκκλήσεις για την παραμονή τους εξυπηρετούν την πρόσκαιρη αναχαίτιση της εικόνας διάλυσης και όχι την υπεράσπιση της συνέχειας του κόμματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή τους θα νομιμοποιούσε την μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε μια άλλη ιδεολογική πλατφόρμα, μέχρις ότου το πολιτικό τους κεφάλαιο να εξαερωθεί ανάμεσα στην τοξικότητα και την αισθητική των «νεοπροεδρικών», διαγράφοντας στην πράξη το πολιτικό και κυβερνητικό παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάπως έτσι, οι αποχωρήσεις μελών της τάσης «6 συν 6» καταλήγουν σε νομοτέλεια, μολονότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν και πότε θα κλείσουν πίσω τους την πόρτα της Κουμουνδούρου, αλλά και με ποιόν τρόπο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ομαδική έξοδος, αφήνοντας οριστικά πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τους ανέδειξε, τις επόμενες εβδομάδες.