-->
03.12.2023

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι θα ψηφίσουν Τσίπρα, οι συσχετισμοί στη νέα Κ.Ε., οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Τι κρίνεται σήμερα στις εκλογές για πρόεδρο και κεντρική επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσα μυστικά κρύβουν και θα αποκαλύψουν οι κάλπες, που έχουν ανοίξει από το πρωί και είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 8 το βράδυ απόψε;

Πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν Τσίπρα

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ψηφίσουν και όποιοι προσέλθουν στις κάλπες σήμερα, αρκεί να γραφούν μέλη συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και πληρώνοντας δυο ευρώ. Ο αριθμός των ψηφισάντων για πρόεδρο είναι αυτός που θα παράγει πολιτικό αποτέλεσμα σήμερα, καθώς μεταξύ άλλων θα συγκριθεί και με τους 180.000 πολίτες που η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι προσήλθαν στη δική της  εσωκομματική κάλπη την περασμένη Κυριακή, για το όνομα του κόμματος και εκλογή συνέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έως το συνέδριό του, είχε 61.000 περίπου μέλη, αν και σε αυτό ψήφισαν για αντιπροσώπους μόλις 42.000. Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρρέει ανεπισήμως πως έχει ως στόχο εξαψήφιο αριθμό μελών, δηλαδή 100.000, ελπίζοντας ότι θα φτάσει τους 120.000. Η αλήθεια, όμως, είναι πως θα κριθεί από το σύνθημα που στήνει στις κάλπες και που λέει «στείλτε πίσω το λογαριασμό στον Μητσοτάκη». Αν τον στείλουν μόλις 100.000 δεν θα είναι και μεγάλο μήνυμα, όσο και αν για την Κουμουνδούρου είναι σημαντικό να διπλασιάσει τα μέλη της.

Οι συσχετισμοί στη νέα Κεντρική Επιτροπή

Οι «προεδρικοί» προσβλέπουν σε 70-75%, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση, η λεγόμενη «Ομπρέλα» σε 40%. Δύσκολα, όμως, θα κρατηθούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, καθώς οι «λίστες» που έχουν δώσει οι συνιστώσες έχουν σπάσει και ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα.

Οι «μετοχές» των στελεχών

Στο παρασκήνιο, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν μάχη για ένα καλό πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων ανά περιφέρεια. Η «μητέρα των μαχών», όπως από χθες αποκαλύψαμε. γίνεται στην Αττική, όπου στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται όλα σχεδόν τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη, ενώ και στην Κρήτη υπάρχει η διαμάχη Πολάκη και Ξανθού. Ένα καλό πλασάρισμα αυξάνει τις πιθανότητες των στελεχών να χρησιμοποιηθούν την επόμενη μέρα από τον Αλέξη Τσίπρα είτε σε υψηλές κομματικές θέσεις, είτε σε κοινοβουλευτικά αξιώματα. Ενδιαφέρον εμφανίζει, επίσης, και πόσοι βουλευτές θα μείνουν απέξω από τη νέα κεντρική επιτροπή, καθώς υπάρχει ποσόστωση 20%. Για το λόγο αυτό πολλοί βουλευτές απέφυγαν να είναι υποψήφιοι, ενώ όσοι δεν κατορθώσουν να εκλεγούν θα έχουν μειονέκτημα για την επανεκλογή τους.

 Διαβάστε επίσης