-->
16.10.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε μετακινήσεις προσωπικού ενώ συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Τα σοβαρά προβλήματα, που παρατηρούνται στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, κυρίως ως προς την απονομή σύνταξης στους ασφαλισμένους, αναδεικνύουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, τα προβλήματα έχουν διογκωθεί, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις επιπλέον υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδότησής τους, ενώ έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Υπουργείου να εφαρμόσει, με αλόγιστο τρόπο, το Οργανόγραμμα του Οργανισμού, σχεδόν τρία έτη μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο όφειλε να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (συνταξιοδοτήσεις, πανδημία, κ.λ.π.), προχωρώντας στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, αποφασίστηκε βεβιασμένα, η υλοποίηση του Οργανογράμματος.

Από πολλά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και μάλιστα από τμήματα που έχουν στην αρμοδιότητά τους την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα μετακινήσεις υπαλλήλων προς τις νέες τοπικές Διευθύνσεις, που έχουν δημιουργηθεί βάσει του Οργανογράμματος.

Ερωτήματα, όμως, γεννώνται, καθώς καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχει για το τι θα απογίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, που είχαν χρεωθεί οι μετακινηθέντες υπάλληλοι.

Αυτές οι αποφάσεις του υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, σε πρώην υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, από την οποία, παρεμπιπτόντως, αποκλείονται οι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες, ενώ έχει νομοθετηθεί, δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να υπογράψει εγκαίρως την υπουργική απόφαση, που αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών/φοροτεχνικών, στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αντίποδα, η απελθούσα Κυβέρνηση, είχε φροντίσει να αναβαθμιστούν πολλά Υποκαταστήματα της χώρας και να αποσυμφορηθούν άλλα, με στόχο την γρηγορότερη διευθέτηση εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η αναβάθμιση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Σητείας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Υποκαταστήματα Ηρακλείου, τα οποία είχαν αναλάβει τεράστιο όγκο υποθέσεων.

Επιπλέον, το υποκατάστημα ΕΦΚΑ Εσταυρωμένου στο Ηράκλειο, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε επιφορτιστεί με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης, μετά και την ανάληψη υποστηρικτικού ρόλου από το υποκατάστημα Σητείας και άλλων υποκαταστημάτων ανά τη χώρα και αφού στελεχώθηκε με υπαλλήλους από το ΚΕΑΟ, πέτυχε σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων το 2019.

Διαβάστε επίσης