Search
Close this search box.
Search

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει το 70% των σεισμών μια εβδομάδα πριν συμβούν

Πριν 12 μήνες

Η επιστήμη της πρόβλεψης των σεισμών είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι οι σεισμοί προκαλούνται από την κίνηση τωντεκτονικών πλακών βαθιά μέσα στον φλοιό της Γης, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια ποικιλία μεταβλητών. Τώρα, πολλοί ερευνητές στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων σεισμικής δραστηριότητας και να εντοπίσει μοτίβα ή ανωμαλίες που μπορεί να διαφύγουν από τους ανθρώπινους αναλυτές. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν έτσι να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τα πρότυπα των σεισμών.

Ωστόσο, αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με τους σεισμούς, καθώς και στην ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η ακριβής πρόβλεψη του ακριβούς χρόνου, της εστίας και του μεγέθους ενός σεισμού, εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σήμερα, ορισμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη σεισμών με υψηλό βαθμό πιθανότητας εξετάζοντας γεωλογικά χαρακτηριστικά και προηγούμενα σεισμικά δεδομένα. Τα μοντέλα αυτά υπολογίζουν την πιθανότητα να συμβούν σεισμοί σε συγκεκριμένες περιοχές σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις είναι συνήθως πολύ γενικές.

Αυτό όμως μπορεί σύντομα να αλλάξει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT) στο Όστιν δοκίμασαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωσή τους, κατά τη διάρκεια μιας επτάμηνης δοκιμής στην Κίνα.

«Η πρόβλεψη των σεισμών είναι το ιερό δισκοπότηρο», δήλωσε ο Σεργκέι Φόμελ, καθηγητής στο Γραφείο Οικονομικής Γεωλογίας του UT και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Δεν είμαστε ακόμη κοντά στο να κάνουμε προβλέψεις για οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, αλλά αυτό που πετύχαμε μας λέει ότι αυτό που θεωρούσαμε αδύνατο πρόβλημα είναι κατ’ αρχήν δυνατό», σημείωσε.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε την εστία 14 σεισμών σε απόσταση περίπου 321 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εκδηλώθηκαν και με σχεδόν ακριβώς την υπολογιζόμενη ισχύ. Το σύστημα έκανε μόνο οκτώ λανθασμένες προβλέψεις ενώ δεν προέβλεψε έναν σεισμό.

Πρόβλεψη και προετοιμασία

«Δύσκολο να προβλέψεις τους σεισμούς», δήλωσε ο Αλέξανδρος Σαββαΐδης, ανώτερος ερευνητής που ηγείται του προγράμματος του Γραφείου Σεισμολογικού Δικτύου του Τέξας (TexNet) – του σεισμικού δικτύου της πολιτείας.

«Είναι θέμα χιλιοστών του δευτερολέπτου και το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις είναι το πόσο προετοιμασμένος είσαι. Ακόμη και το 70%, είναι τεράστιο ποσοστό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών και ανθρώπινων απωλειών και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραματικά την ετοιμότητα για σεισμούς παγκοσμίως», σημείωσε.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να δοκιμάσουν το μοντέλο τους σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως η Καλιφόρνια, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Τέξας.

Στη συνέχεια, θα δοκιμάσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο Τέξας, αξιοποιώντας τα δεδομένα του TexNet που περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερους από 300 σεισμολογικούς σταθμούς.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.