-->
19.04.2024

Tα πάνω κάτω στην κεντροαριστερά – Έρχεται νέο κόμμα..

Την στιγμή που η κυβέρνηση της αριστεράς δοκιμάζεται σε λίγες ώρες στη Βουλή με την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου και ύστερα και από την παραίτηση Σακελλαρίδη που προκαλεί αναταραχές στη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση η οποία θα συζητηθεί πολύ, έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

titania

Με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ και τη συμμετοχή όλων κομμάτων που εντάσσονται στο «μεσαίο» χώρο, πραγματοποιήθηκε μια κοινή συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα.

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καιλή (ΠΑΣΟΚ), ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Θόδωρος Μαργαρίτης (ΔΗΜΑΡ), ο καθηγητής πανεπιστημίου Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών), ο πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος (Ποτάμι) και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης (ΚΙΔΗΣΟ) ανέπτυξαν την δική τους πρόταση για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

titania 2
Η εκδήλωση αυτή, φιλοδοξεί να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται, δηλαδή ένα προοδευτικό κεντροαριστερό κόμμα αλλά ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ιδιαίτερα πως το κυβερνών κόμμα προσπαθεί με πείσμα να μετατραπεί σε κύριο εκφραστή της κεντροαριστεράς αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την άποψη, όπως ο κ. Ιωακειμίδης, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να συμβαδίσει στην συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ζηλεύει το πρότυπο του Πούτιν και του Ερντογάν» παρά τους Ευρωπαίους.

Επίσης, συμφώνησαν ότι η μόνη λύση για την χώρα, αλλά και το καλύτερο πολιτικό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο, παραμένει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα και στην Ελλάδα. Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «ο ανθρώπινος Σοσιαλισμός ή αλλιώς ο δημοκρατικός έλεγχος του Καπιταλισμού, παραμένει ο στόχος».

åêäÞëùóç ìå èÝìá «Óïóéáëäçìïêñáôßá êáé ÁíáíåùôéêÞ ÁñéóôåñÜ» åãéíå óçìåñá .ÏìéëçôÝò ç ÅõñùâïõëåõôÞò ôïõ ÐÁÓÏÊ Åýá ÊáúëÞ, ôï ìÝëïò ôçò ÅÅ ôçò ÄÇÌÁÑ Èüäùñïò Ìáñãáñßôçò, ï êáèçãçôÞò Ðáíåðéóôçìßïõ êáé åêðñüóùðïò ôùí ÊéíÞóåùí Ðïëéôþí Ðáíáãéþôçò Éùáêåéìßäçò, ï ðñþçí õðïõñãüò ïéêïíïìéêþí Ößëéððïò Óá÷éíßäçò êáé ï óõããñáöÝáò êáé ðñþçí âïõëåõôÞò ÐÝôñïò Ôáôóüðïõëïò. Èá ÷áéñåôßóåé ï ðñüåäñïò ôçò ÄÇÌÁÑ êáé êïéíïâïõëåõôéêüò åêðñüóùðïò ôçò ÄçìïêñáôéêÞò ÓõìðáñÜôáîçò ÈáíÜóçò Èåï÷áñüðïõëïò. Ôç óõæÞôçóç óõíôïíéæåé ï äçìïóéïãñÜöïò ÁíäñÝáò Ðáðáäüðïõëïò. -Óôç öùôï Öùôï ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Το σύνολο των ομιλητών μάλιστα αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξαλειφθούν οι προσωπικές τακτικές και η αποφυγή  μικροκομματικών στρατηγικών, ώστε σύντομα να συναντηθούν κάτω από μια κοινή «ομπρέλα». Ερωτώμενοι: «αφού λέμε τα ίδια πράγματα, γιατί είμαστε σε διαφορετικούς χώρους» και οι 5 κατέληξαν με το να προτείνουν την σύμπραξη και τελικό την κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές.

Μάλιστα οι κ. Ιωακειμιδης, Μαργαρίτης και Σαχινιδης προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας Ομοσπονδιακό σχήμα με κομματική αυτοτέλεια των συμμετεχόντων σε αυτό. Ο κ. Σαχινιδης ήταν ακόμα πιο σαφής, υποστηρίζοντας «ότι χρειαζόμαστε ένα Επινέ».
titania
Βέβαια το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ομιλιών ήταν η έντονη επίθεση στην Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , αλλά και στην Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησαν και για την αντιμνημονιακή στάση του Αντώνη Σαμαρά (2009-2011), αλλά και για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης  Καραμανλή (2004-2009), «που παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα» όπως τόνισαν.

Δεν έλειψε μάλιστα και η αυτοκριτική, καθώς η κ. Καιλή ανέφερε πως: «Κάναμε κι εμείς λάθη, τα αναγνωρίζουμε, μάθαμε από αυτά, αλλά τέλος πια στο αυτομαστίγωμα».

titania

Την συνάντηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Κινήσεις), κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος και κάλεσε ονομαστικά Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ να συμμετέχουν κι αυτοί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον κ. Τατσόπουλο να του απαντά λίγο αργότερα ότι «τα έχω ήδη πει αυτά στον Σταύρο».
titania

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Το παρόν έδωσαν στελέχη από όλα τα κόμματα του χώρου, όπως Πρωτόπαππας, Χριστοφιλοπούλου, Λαλιώτης, Μανιάτης, Μωραίτης (ΠΑΣΟΚ), Τσούκαλης, Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ), Τούντας (Κινήσεις), Βλάχος (Ποτάμι), Τσίκας και Κικίλιας (ΚΙΔΗΣΟ).Διαβάστε επίσης