Πρίν λίγες μέρες στις 11 Φεβρουαρίου, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την εκδημία του αλησμόνητου Δημάρχου Αθηναίων, κορυφαίου στελέχους της «Νέας Δημοκρατίας», αλλά και σημαίνοντος δημοσίου ανδρός Μιλτιάδους Έβερτ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, πέρα από την πολυμερή πολιτική παρουσία του στην κεντρική πολιτική μας σκηνή ως υπουργός και πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», υπήρξε εμπνευστής της ελεύθερης ραδιοφωνίας και εδραίωσε με την μαχητική παρουσία και τους αγώνες του, την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, του «Αθήνα 984». Πάνω από όλα όμως ο αξέχαστος Μιλτιάδης Έβερτ, υπήρξε ένα ζεστός και ευγενής άνθρωπος και υψηλόφρων ευπατρίδης. Το ζεστό χαμόγελό του, η απλότητα, το ακατάλυτο χιούμορ του και η ανθρωπιά του, ήταν τα στοιχεία της ηθικής ταυτότητάς του, που έκαναν τον αξέχαστο «μπουλντόζα» αγαπητό σε κάθε κοινωνικό μετερίζι. Στην αγαθή μνήμη του δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενό μας, που περιλαμβάνεται στην βιογράφηση των αυτοδιοικητικών αρχόντων της Αθήνας, στο κυκλοφορούν βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα …».
Πρωτοπόρο πνεύμα, ανήσυχη και δυναμική προσωπικότητα, με πολυσχιδή κι επιτυχή παρουσία στο κεντρικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό μας πεδίο, αλλά και οραματιστής των μακρινών οριζόντων της ζωής και της πολιτικής, ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο αγαπημένος «μπουλντόζας», που η ηθική του ευγένεια, η ανεξικακία του και το καυστικό του χιούμορ, δρόσιζε το άνυδρο και γεμάτο απάνθρωπους ανταγωνισμούς πολιτικό μας πεδίο. Για όσους τον γνώρισαν απο κοντά, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε κερδίσει τον περίσεπτο ηθικά τίτλο του ωραίου ανθρώπου. Αφτιασίδωτος, χωρίς τα ψεύτικα βερνίκια της πολιτικής επικοινωνίας, πληθωρικός, αυθόρμητος και ασυμβίβαστος υπήρξε πάντα ο αξέχαστος για τους φίλους του, Μίλτος. Και αυτός ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του, τον γέμισε χαρά, αλλά πολλές φορές και άφατη θλίψη στους ανθρωποβόρους διαδρόμους της πολιτικής. Στο αυτοδιοικητικό πεδίο, ως αληθινός οραματιστής ήταν ο εμπνευστής της ελεύθερης ραδιοφωνίας και ο δημιουργός του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας «Αθήνα 9,84». Στην κεντρική πολιτική μας σκηνή τώρα ο Μιλιτιάδης Έβερτ, εξελέγη κατ΄ επανάληψη με συντριπτικές πρωτιές βουλευτής της Α΄ Αθηνών, δήμαρχος Αθηναίων, πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», ενώ ανέλαβε κατ΄ επανάληψη κεντρικά υπουργικά χαρτοφυλάκια, όπως του οικονομικών, της Προεδρίας, της Βιομηχανίας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Μιλτιάδης Έβερτ είδε το φως της ζωής στις 12 Μαΐου 1939 στην Αθήνα και ήταν γιός του Αγγέλου Έβερτ. Ακολούθησε οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακά στην οικονομική ανάπτυξη και την Πληροφορική. Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης, των Ναυπηγείων Ελευσίνος, αλλά και άλλων βιομηχανικών συγκροτημάτων. Απο νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική εντασσόμενος στον χώρο της «λαϊκής δεξιάς», ένα μείγμα για την εποχή οικονομικού φιλελευθερισμού, με έντονα όμως τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους. Το 1957 εντάχθηκε στην νεολαία ΕΡΕΝ της ΕΡΕ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1963 διακρινόμενος για το υψηλό πολιτικό του κύρος ανέλαβε τα ηνία της διοίκησής της. Με δημοκρατικό ήθος αντιτάχθηκε στους απριλιανούς δικτάτορες και στα χρόνια της χούντας του απαγορεύθηκε η έξοδος απο την χώρα. Στην κεντρική πολιτική μας σκηνή κατήλθε το 1974, ως υποψήφιος βουλευτής με την «Νέα Δημοκρατία», όπου εξελέγη και το 1976 νεότατος κιόλας θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο, ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 ο Μιλτιάδης θα καταγάγει συντριπτική νίκη ως πρώτος βουλευτής της Α΄ Αθηνών, εγγράφοντας παρακαταθήκες για την μετέπειτα μακρά πολιτική του σταδιοδρομία. Αλλά και το 1985 ηγούμενος του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθηνών, θα επανεκλεγεί και πάλι βουλευτής.
Στο αυτοδιοικητικό μας πεδίο, θα περάσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1986, όπου και θα εκλεγεί με το πανηγυρικό ποσοστό του 54,5 %.Ήταν τότε που η «Νέα Δημοκρατία» εξέλεξε την ιστορική «ΑΕΚ» – ήτοι Ανδριανόπουλος στον Πειραιά, Έβερτ στην Αθήνα και Κούβελας στην Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε το εφαλτήριο ανόδου της στην εξουσία, κατισχύοντος του ΠΑΣΟΚ. Απο την έπαλξη του δημάρχου Αθηναίων, ο Μιλτιάδης Έβερτ προέβη σε μια δέσμη εύτολμων αυτοδιοικητικών παρεμβάσεων, που έδωσαν αέρα αναγέννησης στην Αθήνα. Κορυφαία όλων στιγμή του, το επίτευγμα της ελεύθερης ραδιοφωνίας και η δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας του «Αθήνα 9,84». Στον δημοτικό θώκο ο Μιλτιάδης Έβερτ, θα παραμείνει απο τις 1 Ιανουαρίου του 1987, μέχρι της 3 Μαΐου του 1989,οπότε και παραιτήθη για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές. Ενώ θα επανακάμψει στην αυτοδιοίκηση, κατερχόμενος ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος υπο τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ» του Αντώνη Τρίτση, που στήριξε η «Νέα Δημοκρατία» στις δημοτικές εκλογές της 14-ης Οκτωβρίου του 1990. Εξελέγη πρώτος και για μια ακόμα φορά αποτύπωσε το στίγμα του στον Δήμο της Αθήνας. Σε ότι αφορά τώρα την κεντρική πολιτική του παρουσία, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις 26 Οκτωβρίου του 1991 παραιτήθηκε απο το υπουργείο Προεδρίας που του είχε ανατεθεί, χαράσσοντας την προσωπική του πλέον πορεία στην «Νέα Δημοκρατία». Με την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στις 3 Νοεμβρίου του 1993 και αφότου παραιτήθη ο Κώστας Μητσοτάκης απο την προεδρία του κόμματος, ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν την προεδρία του κόμματος. Και συνέτριψε στην κυριολεξία τον συνδιεκδικητή του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Επι συνόλω 182 εκλεκτόρων ο Μιλτιάδης Έβερτ έλαβε 141 ψήφους !!!, 4 εκλέκτορες δεν επέλεξαν κανέναν απο τους δυο και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης απέσπασε μόνο 37 ψήφους. Στο πηδάλιο της «Νέας Δημοκρατίας» ο Μιλτιάδης Έβερτ θα παραμείνει μέχρι της 21 Μαρτίου του 1997, οπότε και ηττήθη στο 4-ο Συνέδριο του Κόμματος απο τον συνδιεκδικητή της αρχηγίας, νεότατο τότε Κώστα Αλεξάνδρου Καραμανλή, που προμήνυε την δυναμική του επέλαση – ως ελπιδοφόρος και απεξαρτημένος απο τα άγη και τις δουλείες του μεταπολιτευτικού μας πολιτικού συστήματος νέος πολιτικός – στο πολιτικό μας πεδίο.
Είχε σημάνει έτσι η ώρα της εξόδου απο την πολιτική, για τον ηθικά ευγενή Μιλτιάδη Έβερτ, που περιορίστηκε πλέον σαν σοφός Νέστωρας, σε συμβουλευτικούς κατ΄ουσίαν ρόλους στην παράταξη, πέραν οιασδήποτε άλλης πολιτικής του συμμετοχής. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009, ο Μιλτιάδης Έβερτ με επιστολή του πρός τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κοινοποίησε την οριστική του αποχώρηση απο την πολιτική. Ο Μιλτιάδης Έβερτ αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, επι θεμάτων οικονομικής ανάπτυξης, στρατηγικής κ.λ.π. Παράλληλα είχε και αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο. Συνέγραψε τα βιβλία «Καραμανλής ο Αναμορφωτής», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή» και «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται». Η τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας επεφύλασσε πολύ πικρά ποτήρια για τον Μιλτιάδη Έβερτ. Πάραυτα ο αλησμόνητος Μιλτιάδης τα αντιμετώπισε όλα, με εκείνο το ολύμπιο ήθος που τον διέκρινε και τον καθιστούσε μοναδικό και ξεχωριστό. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του στις 9 Φεβρουαρίου του 2011 – και αφότου νοσηλεύονταν με βαριά προβλήματα υγείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο – προξένησε ρίγη συγκίνησης στον λαό της Αθήνας και σε όλο τον πολιτικό κόσμο, που πάντα του πίστωνε τη ευπρέπεια και το αδαμάντινο κοινωνικό του ήθος. Πολύ περισσότερο δε στην παράταξη της «Νέας Δημοκρατίας» που τόσο είχε αγαπήσει και τιμήσει. Δημοσία δαπάνη κηδεύτηκε στο στις 12 Φεβρουαρίου του 2011 στο Α΄ Νεκροταφείο. Ήταν ένας ωραίος άνθρωπος ο Μιλτιάδης Έβερτ. Αυτός ο φοβερός «μπουλντόζας» που όλοι αγαπούσαν …
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr