Η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ότι γι’ αυτόν «το όνομα δεν έχει σημασία, δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα», αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι κάποιοι πολιτικοί δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους.
Ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε οπαδός του «σχεδίου Ανάν». Συμμετείχε στη μεγαλύτερη ίσως εκστρατεία φόβου που είχε γνωρίσει έως τότε ο σύγχρονος Ελληνισμός. Υποστήριξε το δίλημμα που εκβιαστικά τέθηκε: Αν δεν γίνει δεκτό το «σχέδιο Ανάν», η Κύπρος θα καταστραφεί, θα διαλυθεί, θα απομονωθεί, θα μείνει εκτός Ευρώπης, θα γίνει πόλεμος , θα πεινάσει ο λαός κ.λπ.
Το «σχέδιο Ανάν» απορρίφθηκε και ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά «μαυρίστηκε». Το «μαύρισμα» φαίνεται όμως ότι δεν τον έκανε σοφότερο, αφού έχει το «θάρρος» να μας «συμβουλεύει» ότι το όνομα δεν έχει αξία, αρκεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
Η άποψή του, για μια ακόμη φορά, απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πάνω από το 75% απορρίπτει τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος.
Αυτήν την πλειοψηφία πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι διαπραγματεύονται σήμερα από την κυβέρνηση, με μυστική διπλωματία, το θέμα αυτό. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κι όσοι από την αντιπολίτευση σκεφτούν να «βάλουν πλάτη» σε μια λύση, που δεν θα είναι αποδεκτή από τον λαό.
Η ελληνική κοινωνία μπορεί ίσως να ανεχθεί τους πλειστηριασμούς, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, των αεροδρομίων και των λιμανιών. Δεν θα ανεχθεί όμως να ξεπουληθούν οι αξίες και η Ιστορία αυτού του τόπου.
Στην Ιστορία, ήδη, κατεγράφη η περήφανη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και η ουσιαστική στήριξη που του παρείχε ο Κώστας Καραμανλής. Σε αντίθεση με τον Ν. Αναστασιάδη αλλά και τον Γ. Παπανδρέου, που ταξίδεψε ακόμη και στην Κύπρο, για να πιέσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να αποδεχθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, δεν χρειαζόμαστε άλλους Αναστασιάδηδες. Στον Ελληνισμό αξίζουν καλύτερες ηγεσίες και οι πολίτες πλέον δεν «τσιμπούν» σε εκβιαστικά διλήμματα.
*Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο