Search
Close this search box.
Search

Tου Παναγιώτη Κουτσίκου*
Εθνικές και διακρατικές συμμαχίες στον τουρισμό υγείας

Πριν 8 έτη

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες με διάφορα πολιτικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην ακολουθούν σταθερή πορεία. Όμως υπάρχουν και αρκετοί τομείς με κοινά συμφέροντα. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι η οικονομία, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών με ρυθμούς ανοδικούς.

Έτσι ξεκίνησε και θεσμοθετήθηκε η οικονομική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών, πολλοί δε την καυτηρίασαν την πρωτοβουλία αναφερόμενοι με αρνητικά σχόλια. Όμως η πράξη έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα.

Το 2000 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών μόλις και μετά βίας έφτανε τα 120.000.000 ευρώ. Μετά από πολύ σκληρή δουλειά του Επιμελητηρίου και των επιχειρηματιών και με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήσαμε περισσότερα από 160 συνέδρια μεταξύ των δύο χωρών στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές καθώς και πολλά κλαδικά συνέδρια.

Επί 16 χρόνια πραγματοποιούνται 15-16 επιχειρηματικές αποστολές ετησίως στην Τουρκία, στα πλαίσια των διεθνών εκθέσεων, όπου Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν στις εκθέσεις με κόστος  για αυτούς μόνο τα εισιτήρια τους. Τα υπόλοιπα έξοδα(ξενοδοχεία, μεταφορές κλπ) είναι επιδοτούμενα από το Επιμελητήριο και τη διοργανώτρια εταιρεία της Τουρκίας. Κάθε χρόνο επιδοτούμε πάνω από 1200-1400  Έλληνες επιχειρηματίες.

Το 2016 το συνολικό εμπόριο των δύο χωρών έφτασε τα 4,2 δις ευρώ, με τις εξαγωγές μας να φτάνουν τα 2,9 δις ευρώ, και τις  εισαγωγές μας από Τουρκία το 1,3 δις ευρώ. Δηλαδή θετικό εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς για την Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια.

Στις επενδύσεις πάλι, οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν επενδύσει 10,2 δις ευρώ έως το 2015 από 500 τουρκικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Ενώ το 2016 μειώθηκαν φτάνοντας τα 7,4 δις ευρώ όταν ότι η Εθνική τράπεζα πούλησε τη Finance Bank την οποία είχε εξαγοράσει λίγα χρόνια πριν έναντι 2,8 δις ευρώ.

Οι τουρκικές επενδύσεις έχουν φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εστιαστεί κυρίως στον τουρισμό.

Αραβικά κεφάλαια και Τουρκικά (όπως ο όμιλος Dogus), έχουν επενδύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Ηilton, 4 μαρίνες στην Αττική και τη μαρίνα στην Κέρκυρα.

Επίσης έχουν νοικιάσει τη μαρίνα της Μυτιλήνης για 50 χρόνια αντί 50 εκατομμυρίων ευρώ με την υποχρέωση όμως τα τελευταία 10 χρόνια να επενδύσουν επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα, κυρίως για διακοπές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο κύριος λόγος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα στο θέμα της visa με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα καταργώντας τη visa για τους Τούρκους πολίτες που κατείχαν πράσινα διαβατήρια (δηλαδή το 10% των Τούρκων υπηκόων) καθώς επίσης και με την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης visa για τους υπόλοιπους Τούρκους ταξιδιώτες.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα δημιούργησε πιλοτικό πρόγραμμα σε 5 νησιά του Αιγαίου δημιουργώντας γραφεία έκδοσης visa. Τα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής έγιναν ορατά από την πρώτη χρονιά εφαρμογής τους. Δυστυχώς καταργήθηκε από την Ε.Ε. το ανωτέρω πιλοτικό πρόγραμμα.

Οι 250.000 Τούρκοι τουρίστες διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 530.000 τον πρώτο χρόνο. Σήμερα πάνω από 1.100.000 Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται τη χώρα μας και συνεχώς αυξάνουν. Το ερώτημα για εμάς  είναι πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ρεύμα και στον Τουρισμό Υγείας.

Η δημιουργία πακέτων Τουρισμού Υγείας δύο εβδομάδων ή και παραπάνω μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και από άλλες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον Τουρισμό Υγείας. Στα ανωτέρω τουριστικά πακέτα θα μπορούν να μεταφερθούν π.χ. νεφροπαθείς όπου εκτός του τουρισμού, θα δύνανται να αιμοκαθαίρονται  σε συμβεβλημένες μεταξύ τους μονάδες τεχνητού νεφρού και νοσοκομεία στις 2 χώρες.

Αυτό το πακέτο έχει ήδη εφαρμοστεί μετά από πρόταση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου πριν από 15 χρόνια σε τουρίστες από τρίτες χώρες. Σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο  από όλον τον κόσμο ακολουθούν το κοινό πακέτο τουρισμού των δύο εβδομάδων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ο πρόεδρος της  ZITA Congress, κύριος Καπλανίδης, ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας ο οποίος συνεργάστηκε με tour operators από Ελλάδα, Τουρκία και άλλες χώρες για τη δημιουργία αυτών των πακέτων.

Πιστεύω ότι έχουμε όλη την εμπειρία και μπορούμε να την εφαρμόσουμε και για άλλες μορφές Τουρισμού όπως τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό, τον Τουρισμό SPA, τον Τουρισμό Ευεξίας κλπ που θα μπορέσουν να αναπτυχθούν από εταιρείες σχετικές με το αντικείμενο, μεταξύ των δύο χωρών.

Στην προσπάθεια αυτή σπουδαίο ρόλο μπορούν να παίξουν τα Διμερή Επιμελητήρια και των 2 χωρών πραγματοποιώντας σε επιχειρηματικό επίπεδο κλαδικές ημερίδες, συνέδρια και επιχειρηματικές αποστολές με θέμα την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Τουρισμού Υγείας, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο της Τουρκίας και με τα Διμερή Επιμελητήρια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

* Ο Παναγιώτης Κουτσίκος είναι Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητήριου

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.